Banebrydende dansk forskning: Kan blive redningen mod tarmlidelser

Af: Alberte B. C.

|

05/11/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Danske forskere undersøger nye metoder til behandling af mave- og tarmlidelser

Lige nu læser andre også

Ny forskning fra Københavns Universitet viser lovende resultater for fremtidens behandling af mave- og tarmlidelser.

Ved at fermentere afføring håber forskerne at skabe en standardiseret og sikker medicinform til at erstatte den nuværende fæces-transplantation.

Dette kan på sigt betyde en bredere og mere pålidelig behandlingsmetode for en række tarmsygdomme.

I dag anvendes fæces-transplantation typisk kun til patienter med alvorlige infektioner, især med bakterien Clostridioides difficile, som kan være livstruende.

Behandlingen består af kapsler med donorafføring, der indeholder en blanding af gavnlige bakterier og vira.

Men den nye metode kan eliminere behovet for donorbaserede transplantationer ved i stedet at skabe en standardiseret kombination af bakterier og bakteriofager – vira, der kun angriber bakterier og hjælper med at regulere tarmfloraen.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra VIA Ritzau.

"Håbet er, at vi i sidste ende har et produkt, som er renset for bakterier og potentielt skadelige virus. Så det, der er tilbage, er en rendyrket portion af de gavnlige virus, bakteriofager, der forhåbentligt kan bekæmpe en række tarmlidelser og på sigt vil kunne indgå i behandlingen af en lang række sundhedsudfordringer," siger adjunkt Torben Sølbeck Rasmussen fra Institut for Fødevarevidenskab.

Metoden anvender en fermenteringsteknik kendt fra madproduktion, hvor forskerne i en tætsluttet beholder tilføjer afføring og fremmer væksten af ønskede mikroorganismer.

De første forsøg er allerede udført på mus, og resultaterne viser, at mixturen effektivt kunne kurere mus inficeret med C. difficile.

Hos disse mus blev størstedelen raske efter behandlingen, mens kontrolgruppen oplevede høj dødelighed.

Forskerne ser stort potentiale i den nye metode, som kan gøre behandlingen mere tilgængelig og skalerbar.

Ifølge professor Dennis Sandris Nielsen er visionen at udvikle en sikker og standardiseret pille, der på længere sigt kan hjælpe mennesker med en lang række sundhedsproblemer, herunder potentielt astma og diabetes.

Anbefalet til dig