Banebrydende: P-piller kan blive sundere

23/04/2023

Mathias Busekist

Foto: Shutterstock
Perspektiverne i en ny undersøgelse kan vise sig at blive banebrydende.

Mest læste i dag

Pillerne er i tidens løb blevet koblet til en række alvorlige bivirkninger, herunder kræft, hvilket får et stort antal kvinder til at søge andre veje.

Men i den forbindelse kan der være fantastiske nyheder at hente.

Perspektiverne i en ny undersøgelse, som forskere fra Filippinerne, Korea, USA og Danmark har udført, kan nemlig vise sig at blive banebrydende.

Undersøgelsen blev udført ved at benytte matematiske computermodeller, der skulle vise, hvordan mængden af progesteron og østrogen i p-pillerne vil kunne blive skruet ned, uden at miste effekten.

Det vil kunne mindske risikoen for bivirkningerne, som forskerne har koblet til p-pillens høje hormondoser.

Undersøgelsen omfatter 23 raske kvinder, som alle er i alderen 20-34 år samt regelmæssige menstruationscyklusser. Derudover havde alle vist tegn på ægløsning i deres seneste cyklus.

Forskerne kunne med ovennævnte data forme modellen, som ikke blot kunne vise, hvordan en gennemsnitlig menstruationscyklus forløber, men også kunne simulere effekten ved at skrue ned for hormonindtaget i p-pillerne i løbet af menstruationscyklussen. 

Og forskernes model, der indtil videre er rent teoretisk, viste, at det var muligt at skrue markant ned for indtaget af hormoner og stadig opnå en effektiv beskyttelse mod graviditet. 

Studiet er udgivet i tidsskriftet PLOS Computational Biology.