Barbie har alvorlig fejl: Fuld af mangler

Af: Mie M.B

|

22/12/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Dukken kritiseres for manglende repræsentation og ukorrekt udstyr

Mest læste i dag

Legetøjsproducenten Mattels berømte Barbie-sortiment lider under en mangel på repræsentation af videnskabelige og medicinske specialister, viser et nyt studie offentliggjort i The BMJ.

Ud af 92 identificerede Barbie- og Ken-dukker, der arbejder inden for forskning og sundhedssektoren, er mangfoldigheden begrænset. Forskeren bag studiet, Katherine Klamer fra Indiana University, håber, at hendes resultater vil føre til større diversitet og korrekt repræsentation af fagfolk på Barbie-markedet.

Klamer betoner vigtigheden af at lancere Barbie-dukker i overvejende mandsdominerede fag såsom sportslæger, elektroingeniører og neurokirurger. Hun påpeger også et logisk hul i markedet, idet der mangler faglige figurer, der kan behandle de handicappede Barbier. Ifølge Klamer ville en fysioterapeut-Barbie være en værdifuld tilføjelse, idet det ville give både børn med handicap og børn uden mulighed for at lære mere om forskellige behandlinger.

Sabrina Vitting-Seerup, adjunkt ved Københavns Universitet og ekspert i repræsentation og popkultur, støtter ideen om mere mangfoldighed blandt Barbie-figurerne. Hun påpeger, at repræsentation har stor indflydelse på, hvordan børn forestiller sig deres fremtidige karriereveje. Mens hun tvivler på, at Mattel vil differentiere mellem forskellige videnskabelige og lægelige specialiteter, mener Vitting-Seerup, at det kan have en positiv effekt at introducere Barbie med forskellige faglige baggrunde.

Klamer kritiserer ikke kun manglen på repræsentation, men påpeger også, at de eksisterende sundhedsfaglige Barbier ikke har det korrekte udstyr. Hun påpeger, at børn ville have gavn af at se dukker, der følger kliniske laboratoriesikkerhedsregler, da det ville give dem en bedre forståelse af sikkerhedsreglerne i den virkelige verden og forberede dem på fremtidige studier og arbejde inden for sundhedssektoren.

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Ville ikke være med: Dette nægtede Puk Elgård at gøre i Go' Morgen Danmark I syv år var Puk Elgård vært på Go' Morgen Danmark - og undervejs var det særligt én udfordring, som hun svarede klart nej til.

Anbefalet til dig