Behandlingen Lægemiddelstyrelsen ikke vil kendes ved: Kunne man genåbne Danmark for 500 kroner om året per dansker?

22/04/2020

Rikki Tholstrup Jørgensen

I internationale medier er behandlingen med hydroxyklorokin meget omdiskuteret. Flere steder behandles der med held med medikamentet, men i Danmark har Lægemiddelstyrelsen underkendt malariamedicinen som behandling mod covid-19. De har endda forbudt lægerne at udskrive medicinen til patienter, der ellers muligvis kunne hjælpes.

Mest læste i dag

I Marseilles i Frankrig er der er stort klinisk forsøg i gang. Små 3.000 patienter med covid-19 er blevet behandlet med en cocktail af hydroxyklorokin og et antibiotisk medikament og resultaterne taler helt for sig selv. Af de små 3.000 patienter har kun 12 mennesker mistet livet, hvilket giver en dødelighed på 0,41%

Til sammenligning er dødeligheden for identificerede smittetilfælde i Danmark på omkring 5%. I mange andre lande ligger dette tal endnu højere, faktisk helt op over 10% for de lande, som har de højeste dødeligheder til covid-19. 

Billigt og kendt medikament

Mens de kliniske forsøg fortsætter på infektionshospitalet i Frankrig, så har Lægemiddelstyrelsen i Danmark valgt både at udsætte lignende forsøg i Danmark og endda helt at forbyde udskrivelsen af medikamentet til behandling af covid-19. 

Det har tidligere fået læge Mogens Ole Larsen til tasterne. Han kritiserede i stærke vendinger Lægemiddelstyrelsen for at blokere for brugen af et stof, som har været kendt i mange år, og som med en korrekt behandling ikke har særlig store bivirkninger.

Lægemiddelstyrelsen har ligeledes indskærpet brugen af covid-19 i kliniske forsøg, fordi svenske forsøg med malariamedikamentet har fejlet. 

Læge Stig Ekkert, der gerne ville gennemføre kliniske forsøg med hydroxyklorokin i Danmark, men har ifølge kilder, som Nyheder24 har snakket med, svært ved at få tilladelse til at teste medicinen på de patienter, som er podet positive for covid-19. 

Kan hydroxyklorokin virke forebyggende?

Idet hydroxyklorokin i de franske forsøg har vist sig at have meget positive effekter, er der nu forsøg i gang i både Spanien og Minnesota, der skal vise om medicinen kan bruges forebyggende. Et forsøg, der med lethed kunne kopieres i Danmark, men som Lægemiddelstyrelsen med stor sandsynlighed ville vende tommelfingeren ned til, da Stig Ekkerts kliniske forsøg med allerede smittede patienter på det nærmeste bliver nægtet.

De franske forsøg viser, at sygdomsforløbet med covid-19 både bliver kortere og mildere. Færre ender på intensiv og endnu færre i respirator. Men hydroxyklorokin skal gives tidligt og i en korrekt dosis. Her kritiseres de svenske forsøg, idet hydroxyklorokin ifølge flere internationale eksperter ikke virker på patienter, der i forvejen har udviklet svære symptomer på covid-19. 

Det ville teoretisk betyde, at hydroxyklorokin som forebyggende medicin som minimum ville lindre symptomer og skabe et sygdomsbillede, der er langt lettere at håndtere end det nuværende.

500 kroner om året for hydroxyklorokin

Da hydroxyklorokin ikke er beskyttet af patent er medicinen billig. Flere producenter kan skrue op for produktionen, og prisen er lige nu på en amerikansk hjemmeside 80$ for 100 tabletter af 200 mg. Ifølge en dansk læge, som Nyheder24 har snakket med, så skulle man tage medicinen på samme måde, som man tager den mod malaria. Altså 2 x 200 mg om ugen. Prisen for et års behandling ville være under 500 kroner. 

Hvis man tror på de franske resultater, der bl.a. repliceres i Sao Paolo i Brasilien, så ville hydroxyklorokin give et mildere sygdomsforløb og Danmark ville måske kunne åbnes op. 

Men indtil videre må vi vente på de resultater, der er på vej fra forsøg på 3.000 læger og sygeplejersker i Spanien og forsøgene i Minnesota. Før der ligger data fra de forsøg, er det ingen chance for at en præventiv behandling med hydroxyklorokin kan indføres i Danmark. 

Det virker stadigt besynderligt, at Lægemiddelstyrelsen ikke er interesserede i at igangsætte danske forsøg, der kunne vise, om medikamentet kunne gøre noget positivt ved allerede smittede patienter. 

 

 

Anbefalet til dig