Bekræfter: Abort forbydes

25/04/2023

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Endnu en stat forbyder abort.

Mest læste i dag

North Dakota vedtog mandag en af ​​de strengeste anti-abortlove i landet, da den republikanske guvernør Doug Burgum underskrev en lovgivning, der forbyder abort under hele graviditeten, med små undtagelser op til graviditet i sjette uge.

I disse tidlige uger ville abort kun være tilladt i tilfælde af voldtægt, incest eller medicinsk nødsituation, såsom ektopisk graviditet (graviditet uden for livmoderen).

"Dette lovforslag præciserer og forfiner eksisterende statslovgivning, og bekræfter North Dakota som en pro-life stat," sagde Doug Burgum i en erklæring.

Sidste års kendelse fra den amerikanske højesteret, der omstødte Roe vs. Wade-beslutningen fra 1973, der legaliserede abort på landsplan, har udløst flere statslige love, der forbyder eller begrænser abort. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Mange blev mødt med juridiske udfordringer. I øjeblikket er forbud mod abort på alle stadier af graviditeten på plads i mindst 13 stater og sat i bero i andre på grund af retspåbud.

På den anden side lancerede demokratiske guvernører i mindst 20 stater i år et netværk, der skulle styrke adgangen til abort i kølvandet på den amerikanske højesterets afgørelse, der eliminerede kvinders forfatningsmæssige ret til at afslutte en graviditet og flyttede regulatoriske beføjelser over proceduren til delstatsregeringerne .

North Dakota-loven er designet til at træde i kraft med det samme, men i sidste måned afgjorde statens højesteret, at et tidligere forbud skal forblive blokeret, mens en retssag om dets forfatning fortsætter.

I sidste uge sagde lovgivere, at de havde til hensigt at vedtage det seneste lovforslag som en besked til statens højesteret, der signalerer, at befolkningen i North Dakota ønsker at begrænse abort.

Den demokratiske repræsentant Liz Conmy stemte imod lovforslaget og sagde, at hun havde håbet, at Doug Burgum ikke ville underskrive loven.

"Jeg tror ikke, kvinder i North Dakota vil acceptere dette, og der vil være handling i fremtiden for at få vores rettigheder tilbage. Vores lovgivende forsamling er overvejende pro-graviditet, men jeg tror, ​​at kvinder i staten gerne vil træffe deres egne beslutninger," lød det fra Liz Conmy.