Bekræfter: Musiklegende død

Af: Ida Hansson

|

17/04/2023

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Musikeren er død. Det bekræfter hans kone.

Mest læste i dag

Ahmad Jamal, den indflydelsesrige jazzpianist, komponist og bandleder, er død i en alder af 92.

Hans datter, Sumayah Jamal, bekræftede over for New York Times, at dødsårsagen var prostatakræft.

Jamal startede sin en professionelle musikkarriere fra en alder af 14 år, og gennem syv årtier skabte Jamal en unik lyd, der sprang over genregrænser.

Minimalisme, klassisk, modernisme, pop: Ahmad blev nogle gange sammenlignet med Thelonious Monk med hensyn til hans evne til at innovere og påvirke andre musikere: hans klaver ville blive samplet af folk som De La Soul, Jay-Z, Common og Nas.

"Al min inspiration kommer fra Ahmad Jamal," sagde trompetisten Miles Davis sagde engang.

Miles Davis skrev i sin erindringsbog, at hans Jamal havde "slået mig ud med sit begreb om rum, sin lethed i berøring og den måde, han fraserer toner og akkorder og passager."

Født Frederick Russell Jones i Pittsburgh i 1930, begyndte Jamal at spille musik som tre-årig, da en onkel udfordrede ham til at kopiere ham på familiens klaver. Det skriver The Guardian.

Han slugte "masser af noder" i alle genrer, og begyndte at modtage formel uddannelse, da han var syv, og komponerede derefter i en alder af ti år.

Foto: YouTube

Jamal optrådte med jazz, som han kaldte "amerikansk klassisk musik" hele sit liv, i bandet til Chicagos Pershing Hotel lounge - en sort-ejet favorit blandt folk som Sammy Davis Jr og Billie Holiday, hvor han indspillede sit gennembrudsalbum fra 1958 , Ahmad Jamal at the Pershing: But Not For Me.

Albummet solgte 1 million eksemplarer og forblev på Billboard magazine-hitlisterne i mere end 100 uger, hvilket gjorde Jamal til et kendt navn, da rock'n'roll var i fremmarch, og jazzen begyndte at aftage.

Hans første datter Mumeenah Counts døde i 1979. Han efterlader sig sin tredje ekskone og manager, Laura Hess-Hay, Sumayah, hans datter med sin anden ekskone og to børnebørn.

Jamal blev 92 år. 

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Ekspert: Her skal du aldrig opbevare dine æg i køleskabet Mange af har opbevaret vores æg helt forkert - nu deler en ekspert en måde, hvorpå du får dem til at holde længere.

Anbefalet til dig