Bekræfter: Nu er det slut med Dannebrog

27/1/23 08:26

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Det rød/hvide flag vil ikke længere være at se ved Kronborg Slot. Det er nemlig for dyrt.

Siden 1600-tallet har man fra Kronborg Slot i Helsingør dagligt kunne se nationalflaget Dannebrog vaje i luften fra solopgang til solnedgang.

Det kommer dog ikke til at fortsætte, for nu lyder det, at man grundet effektiviseringer har droppet den daglige hejsning.  Slots- og Kulturstyrelsen oplyser til TV 2, at flagtraditionen sluttede ved årsskiftet.

Den daglige flaghejsning på Kronborg er historisk set blevet varetaget af de vagter, der fysisk var til stede på slottet. Vagtberedskabet er også lavet om, hvorfor de ikke befinder sig fast på slottet.

Derfor ville det kræve ekstra arbejde, hvis de skulle ind og sænke/hejse flaget. Den centrale styring og overvågningen af Kronborg vil fremadrettet foregå fra vagtstuen på Amalienborg.

Alle de nye tiltag sparer ifølge Slots- og Kulturstyrelsen én million kroner om året. TV 2 har talt med David Høyer, der er museumsleder hos Museerne Helsingør, omkring Slots- og Kulturstyrelsens beslutning.

Som nabo til den ikoniske bygning kan David Høyer dagligt følge med i arbejdet med at vedligeholde stedet, som i sig selv er krævende grundet dets alder. Derfor forstår han godt, at det er en fristende beslutning, nu hvor der kan spares penge.

Dog mener han også, at Kronborg Slot er et nationalt symbol, og med det følger traditioner, som giver værdi.

Nyheden har også nået Christiansborg et stykke syd for Helsingør, og her er især én person meget utilfreds med beslutningen.

Her kalder det nye medlem hos Dansk Folkeparti, Mikkel Bjørn beslutningen for “helt på månen”.

- Det signalerer til os selv og omverdenen, hvem vi er som folk. Det bør man ikke spare væk for en million kroner. De penge må kunne findes. Dannebrog skal selvfølgelig veje over Kronborg. Hvilket signal sender det ikke til svenskerne? siger Mikkel Bjørn til TV 2.