Bekræftet: Nu lempes flere restriktioner

Foto: Shutterstock

Nu er det bekræftet, at flere af de gældende restriktioner lempes.

Torsdag kommer Sundhedsministeriet med en god nyhed til danskerne. En del af de restriktioner, der i den senere tid har præget hverdagen for borgere i syv nordjyske kommuner det seneste stykke tid, lempes nu. 

Restriktionerne blev indført for at hindre spredningen af den muterede coronavirus, som opstod på minkfarme i landsdelen. Det ser nu ud til at have virket, oplyser ministeriet. 

"På baggrund af nye smittedata og resultater fra sekventeringen af de positive prøver, der viser en faldende tendens af minkvarianter i Nordjylland, vurderer Indsatsgruppen for Covid-19-håndtering, at de fleste lokale restriktioner i syv nordjyske kommuner kan lempes. Regeringen har besluttet at følge anbefalingen," skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse. 

Læs også

BREAKING: Nu er der nyt om Maddie

Disse restriktioner lempes

Det er den nyeste data for smittespredning og sekventering af positive prøver, som har gjort, at sundhedsmyndighederne har fundet basis for en lempelse af langt de fleste restriktionerne i Frederikshavn, Vesthimmerland, Jammerbugt, Thisted, Brønderslev, Hjørring og Læsø kommuner.

Hovedparten af lempelserne vil være gældende fra den 19. november 2020. Der er følgende undtagelser:

 • Åbning af kollektiv trafik, som træder i kraft den 20. november
 • Åbning af kultur- og fritidsliv, som træder i kraft den 20. november
 • Muligheder for forsamlinger, som træder i kraft den 20. november
 • Åbning af restauranter, barer mv., som træder i kraft den 20. november
 • For videregående uddannelser, dagtilbud, grundskoler, kost- og efterskoler samt for ungdoms- og voksenuddannelser ophæves de særlige tiltag i de syv kommuner fra mandag den 23. november.

Statens Serum Institut forventer at sekventere og analysere alle positive prøver fra de syv kommuner i Nordjylland i næste uge (uge 48).

Læs også

Nu reagerer prins William: "Grusomt og meningsløst"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Selvom arbejdet med at sekventere alle positive prøver i Nordjylland fortsat pågår, er vurderingen fra Indsatsgruppen, at stikprøven giver tilstrækkelig dokumentation og sikkerhed for, at restriktionerne kan lempes.   

 

Indsatsgruppen og sundhedsmyndighederne har i deres vurdering bl.a. lagt vægt på, at:

 • Der i de syv nordjyske kommuner fra 9.-15. november er fundet 79 smittede pr. 100.000, hvor tallet i ugen forinden var 94.
 • Der i de nordjyske kommuner er testet 73.228 fra 9.-15. november, hvor tallet ugen forinden var 38.219, svarende til næsten en fordobling.  
 • Resultater af sekventeringen i Region Nordjylland viser i uge 44 og 45, at henholdsvis 20% og 28% af alle sekventerede prøver var positive for minkvarianten, i forhold til 52% og 43% af prøverne i henholdsvis uge 42 og 43.
 • I ugerne 41-43 udgjorde minkvarianten i Region Nordjylland ca. halvdelen af de sekventerede prøver, med en faldende tendens i uge 44 og 45. I samme periode ses et fald i antal smittede farme i Region Nordjylland.
 • Der er ikke påvist yderligere tilfælde af minkvariant med cluster 5 siden den 15. september, hvorfor Statens Serums Institut vurderer, at denne variant med stor sandsynlighed er døet ud.
 • Alle mink i de syv kommuner er nu aflivet.