Bekymrede eksperter forudser: Smitten stiger markant frem mod jul

25/11/20 07:45

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Danmark vil opleve et stor stigning i antallet af nye daglige smittede frem mod slutningen af december, forudser ny prognose.

Flere medlemmer af regeringstoppen har allerede så småt gjort danskerne opmærksomme på, at julen i år ikke bliver, som vi er vant til. 

Den forudsigelse understøttes nu af en ny prognose, som det europæiske smitteagentur - kaldet ECDC - har udarbejdet. Det fortæller DR. Prognosen er dyster læsning. Lige nu går det ellers den rigtige vej for smitten i Danmark, viser et øjebliksbillede. 

Tirsdag i denne uge fortalte sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) at kontakttallet er faldet. Det befinder sig nu på 1.0, hvilket betyder, at epidemien står i stampe. Hvis tallet kommer under 1.0, betyder det, at epidemien er faldende, hvis det kommer over, så stiger den.

Stor stigning

I øjeblikket opdager myndighederne i gennemsnit 1000 nye smittetilfælde i døgnet. Tirsdag var tallet helt præcist 1.367 bekræftede nye tilfælde, ifølge tal fra Statens Serum Insitut. 

Prognosen fra det europæiske smitteagentur forudser dog, at dette tal vil stige. Faktisk i en sådan grad, at det kan være dobbelt så højt, når vi går ind i juletiden i slutningen af december. 

Regeringen har endnu ikke sat ord på præcis, hvordan julen kommer til at foregå i år. Forsamlingsforbuddet gælder foreløbigt frem til 13. december, hvad der sker herefter, vides ikke. Hvornår statsminister Mette Frederiksen (S) eller en af hendes ministre vil italesætte dette, er endnu ikke oplyst.