Bekymrende tal: Danskerne er blevet for dovne

Af: Ida Hansson

|

12/08/2023

På bare fire år er andelen af danskere, der ikke dyrker nok motion, fordoblet. I nogle kommuner er det helt oppe omkring 65%, der ikke er tilstrækkeligt aktive.

Lige nu læser andre også

Danskerne sidder alt for meget i sofaen. Værst ser det ud i Lemvig, hvor 22% af indbyggerne er svært overvægtige og 67% ikke lever op til verdenssundhedsorganisationen, WHO’s, anbefalinger til, hvor aktiv man som minimum skal være.

Det ser bedre ud på Frederiksberg, hvor 10% er svært overvægtige og 49% er for lidt aktive. Men i flertallet af Danmarks kommuner er mere end 6 ud af 10 for lidt fysisk aktive.

Det viser en ny analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder. Tallene stammer fra Den Nationale Sundhedsprofil.

Det er meget bekymrende tal, siger Kasper Munk Rasmussen, chefkonsulent i SMVdanmark i en pressemeddelelse.

”Det går den forkerte vej med danskernes sundhed, og det kan blive rigtigt dyrt for sundhedsbudgetterne, for mennesker i dårlig form bliver lettere syge og er længere tid om at komme sig,” siger han og efterlyser handling fra kommunernes side.

Øverst på SMVdanmark ønskeseddel står, at politikerne på Christiansborg i forbindelse med de igangværende sundhedsforhandlinger forpligter kommunerne til at arbejde meget mere systema-tisk med motion og folkesundhed.

Størst problem i landkommuner

Især uden for hovedstadskommunerne og de store byer, står det skidt til, og det er her, udviklingen er mest bekymrende. I landkommunerne er 23% af indbyggerne svært overvægtige, mens det ”kun” er godt 14% i hovedstadskommunerne.

Men selvom der er forskelle mellem land- og bykommuner, så går det dog den forkerte vej med danskernes sundhed i alle kommuner.

Kasper Munk Rasmussen peger blandt andet på, at der nogle steder er gode erfaringer med at lokale folkeskoler og fitnesscentre arbejder sammen om idrætsundervisningen, og at man i andre kommuner systematisk tilskynder borgerne til at fortsætte deres træning i for eksempel det lokale fitnesscenter. 

Det er dog også vigtigt, at de eksisterende administrative barrierer ryddes af vejen, så folkeskoler kan samarbejde med fitnesscentre i regi af “Åben Skole”-puljerne, mener han, ligesom mindrebemidlede familier også bør kunne bruge deres fritidspas til at betale for fitnessabonnementet.

Anbefalet til dig