Bekymrende tendens: Over 1 million danskere gør det

12/5/22 06:25

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Der bliver solgt medicin som aldrig før, og hver fjerde dansker erkender, at de tager medicin for at klare hverdagen.

Smerter, psykiske lidelser og hjertekarsygdomme. Over en million danskere er nødt til tage medicin for at komme igennem hverdagen, hvor især smertestillende medicin fylder i statistikken.  

Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige.  

Her svarer hver fjerde af de adspurgte, at de er nødt til at indtage forskellige former for medicin for at kunne fungere i deres hverdags- og arbejdsliv, og hele ti procent af de adspurgte nævner konkret smertestillende medicin, som afgørende.  

Og især sidstnævnte er noget, der ligner en bekymrende tendens, der bør mane til eftertanke hos både den almene dansker og sundhedssektoren, lyder det fra Gjensidiges fagansvarlige for Sundhed, Louise Brix. 

“Et liv med smerter er i mange tilfælde uudholdeligt, og derfor er det altafgørende, at der er adgang til smertelindring, men det er samtidig også enormt vigtigt, at det ikke fører til afhængighed, hvor det kan ende med at gøre mere skade end gavn,” siger hun og peger blandt andet på smertestillende håndkøbsmedicin som noget, man ikke skal tage over en længere periode uden en klar aftale med en læge. 

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Sælger rekordstore mængder medicin 

Og mens et stort antal danskere altså må tage medicin for at komme gennem hverdagen, så bliver der også langet historisk meget over disken hos landets apoteker.  

De seneste fem år alene er mængden af solgt medicin steget med ti procent, så det i dag er på et historisk højt niveau. I 2020 var det kolesterolsænkende og blodtrykssænkende medicin der blev udleveret mest af til danskerne.  

Det viser tal fra Danmarks Apotekerforening, oplyser Gjensidige Forsikring i en pressemeddelelse.

Louise Brix mener dog at en stigning i salget af medicin i sig selv ikke nødvendigvis er bekymrende, så længe der er en klar plan forbundet med det.