Bekymret Heunicke afslører: "Alt for højt"

12/1/21 13:15

Christian Granhøj Skouboe

Kontakttallet viser hvor hurtigt smitten spreder sig. Foto: Shutterstock
Det er problematisk, at det går så langsomt, understreger ministeren.

Tirsdag har Statens Serum Institut nok en gang beregnet landets kontakttal.

Det er et af nøgletallene under corona-epidemien, da det - populært sagt - víser hvilken vej, vinden blæser. 

Hvis kontakttallet er lavere end 1.0, så aftager epidemien, er det lige netop 1.0, så står den i stampe. Er tallet derimod højere end 1.0, så betyder det epidemien udvikler sig. 

Nu er der et nyt kontakttal for Danmark. Det ser umiddelbart ud til at befinde sig på den rigtige side af den magiske grænse. Det er dog ikke nødvendigvis en god nyhed, forklarer sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), der har offentliggjort tallet fra Statens Serum Institut på Twitter. 

Slet ikke nok

Ministeren kaldet det nye kontakttal for dårligt nyt. Lige nu er det nemlig den britiske corona-variant, der er den store ubekendte. Selvom den ikke anses som værende mere farlig end den gængse variant, så smitte den mere. 

Fremskrivninger peger på, at den britiske variant - kaldet B117 - vil blive den dominerende i Danmark i løbet af februar, derfor ønsker regeringen og sundhedsmyndighderne at få kontakttallet så langt ned som muligt, inden det sker. 

Ifølge ministeren går det dog for langsomt. 

"SSI har beregnet kontakttallet. Dårligt nyt: Det falder slet ikke nok, når den engelske variant B117 spredes i DK. Kontakttallet er 0,9," skriver sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke, inden han tilføjer: 

"Det er alt for højt, skal væsentligt længere ned, inden den eksponentielt smitsomme variant tager over i februar." 

Han kommer derfor med en bøn, når de planlægger deres hverdag og fritidsliv den næste tid.

"Lige nu er vi et sted i Danmark, hvor vi kan forsinke den stigende smitte. Men det kræver at alle følger myndighedernes retningslinjer. Aflys sociale aftaler, hold to meters afstand, arbejd hjemmefra hvis muligt, osv," skriver Magnus Heunicke på Twitter.