Bidende kold dag i vente: Her rammer snebygerne ifølge DMI

Af: Thea Andersen

|

28/11/2023

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Tirsdag bliver bidende kold.

Mest læste i dag

Danmark er for alvor blevet kølet ned i løbet af natten, idet kold luft fra Nordskandinavien er strømmet ned over landet fra nord og nordøst.

Den laveste temperatur er målt i Sjælsmark på Nordsjælland, hvor der netop er blevet målt 8 frostgrader, oplyser DMI på det sociale medie X, der tidligere er kendt som Twitter.

Temperaturen kan flere steder nå at falde lidt endnu, og den vil først stige efter solopgang. Og selvom solen står op og dagen udfolder sig, fortsætter den kolde luft med at strømme ned over os fra nordlige retninger, hvilket giver temperaturen trange kår for at stige.

Stort set hele landet kan således se frem til dagsfrost. Ved kysterne kan temperaturen dog nå frysepunktet, takket være det relativt lune havvand.

Her rammer snebygerne

'Det relativt lune havvand er mellem 4 og 9 grader varmt, og den store forskel mellem hav- og lufttemperatur giver gode betingelser for, at der kan dannes byger over hav,' oplyser meteorolog ved DMI Marielle Fournier i 'meteorologens kommentar' på vejrtjenestens hjemmeside og fortsætter:

'Når den kolde luft bevæger sig indover havet, får den tilført både fugt og varme nedefra, hvilket får luften nær overfladen til at stige til vejrs. Herved dannes skyer, der efterhånden kan udvikle sig til byger. Den kolde luft gør, at nedbøren, der falder fra skyerne, vil falde som sne.'

Vindens retning bestemmer, hvem der får del i sneleg og snemænd.

En nordøstlig vind øger chancerne for sne i Østjylland, trekantsområdet og på Nordfyn, da den kolde luft fra Sverige møder fugt fra Kattegat. I Østersøen er Bornholm, Falster og Møn i søgelyset ved nordøstenvind, mens den nordlige del af nordøstenvinden også kan bringe sne til Nordjylland, Jammerbugtens kyster, Vigsø bugt og Thy.

I løbet af dagen skifter vinden mod nord- og nordvest, hvilket ændrer sandsynligheden for sne. Nordjyllands kyster forbliver i fokus, men den vestlige vindkomponent øger chancerne langs Nordsjællands kyst, i Storebæltsregionen og nordvestlige Falster.

Både placering og mængden af sne er svær at forudsige, hvilket betyder, at den mængde sne, den enkelte dansker vil opleve, kan variere.

Én ting er dog sikkert - det er bidende koldt, så husk hue, vanter og halstørklæde, hvis du bevæger dig udendørs, og vær ekstra opmærksom i trafikken.

Anbefalet til dig