Blev fjernet for flere år siden: Rema 1000, Netto m.fl. har nu fået det tilbage i butikkerne

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Produktet er vendt tilbage til butikkerne.

Mest læste i dag

For fire år siden traf Rema 1000 og Salling Group, der står bag Netto, Føtex og Bilka, beslutningen om at fjerne alle sprøjtede bananer fra deres hylder på baggrund af bekymringer om chlorpyrifos, som mistænkes for at skade fostre og børns udvikling.

Nu har de dog genoptaget salget af konventionelle bananer fra Costa Rica. Disse bananer, hævder kæderne, indeholder ikke ekstremt giftige stoffer som chlorpyrifos. Imidlertid nægter de at offentliggøre deres testresultater.

Det skriver Greenupdate via Danwatch.

Jonas Schrøder, der er kommunikationschef i Rema 1000, understreger deres løbende kontrol:

"Vi laver løbende stikprøver af vores frugt og grønt fra højrisikolande. Vi har ikke siden EU forbuddet fundet spor af chlorpyrifos i vores bananer. Og vi tester løbende alle vores produkter", udtaler han.

DTU's Fødevareinstitut har dog fundet spor af seks forskellige sprøjtemidler i samtlige 52 stikprøver af bananer fra Costa Rica.

Disse fund overstiger dog ikke de tilladte grænseværdier, men indikerer at bananerne har været i kontakt med en række kemikalier. Blandt disse sprøjtemidler er ikke fundet spor af chlorpyrifos.

Steve Rodríguez Obregón, som er generalsekretær i Costa Ricas banan- og ananas-arbejdernes fagforening, påpeger de alvorlige konsekvenser af det høje forbrug af sprøjtemidler i landet:

"Det er et gigantisk problem, som går ud over både økosystemet og vores helbred", siger han

Salget af økologiske varer i Danmark har oplevet en markant stigning, med et samlet salg på 16 milliarder kroner fra 2019 til 2020. Økologiske bananer har været en stor del af denne vækst.

Anbefalet til dig