Bliver mere -og mere isoleret: Nu vil Putin trække sig ud

19/5/22 12:03

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Putin fortsætter sin kamp med at isolere Rusland fuldstændig fra Vesten.

Rusland kan bryde forbindelserne med fremtrædende globale organisationer, da Putin fortsætter med at isolere sin nation fra Vesten efter invasionen af ​​Ukraine.

Moskvas udenrigsministerium sendte i går en liste over internationale organisationer til parlamentet med ordre om at revidere og bryde "forpligtelser [eller] traktater, som ikke bringer gavn, men direkte skade for vores land," sagde næstformand Pjotr ​​Tolstoj.

Verdenssundhedsorganisationen og Verdenshandelsorganisationen er blandt navnene på listen, rapporterede russiske nyhedsbureauer.

Det sker efter, at vestlige lande har afskåret store dele af den russiske økonomi fra den globale handel via sanktioner, hvor hundredvis af vestlige virksomheder trækker sig ud af landet for at protestere mod krigen i Ukraine.

WHO's medlemslande har allerede forsøgt at tvinge sundhedsorganet - som typisk undgår at tage stilling til politik - til at gribe ind over for invasionen. Det skriver DailyMail.

I sidste uge stemte de for en ikke-bindende resolution, der fordømmer russiske angreb på ukrainske sundhedsfaciliteter, og krigens indvirkning på folkesundheden.

Den samme resolution fik også WHO-cheferne til at overveje at lukke deres kontor i Moskva, og flytte det uden for landet. Rusland fordømte resolutionen som "eksklusiv politisk karakter" og sagde, at den ikke havde nogen betydning for sundhedsydelser i nogen af ​​landene.

Planer om at trække sig ud af WTO - som sætte 'benchmarks' for global handel for sine medlemmer - er blevet fremlagt i Moskva mange gange før.

Rusland kom først med i det globale organ i 2012 efter 19 års forhandlinger, hvor modstandere betragtede nogle af dets vilkår som ugunstige for Moskva, mens de også gav Vesten et værktøj til at straffe landet med.

Tidligere på ugen blev McDonald's det seneste vestlige selskab til at annoncere en fuldstændig tilbagetrækning fra Rusland - og sagde, at de har lagt planer om at sælge ud af alle sine forretninger og forlade landet 30 år efter ankomsten.

"Den humanitære krise forårsaget af krigen i Ukraine og det udløsende uforudsigelige driftsmiljø har fået McDonald's til at konkludere, at det fortsatte ejerskab af forretningen i Rusland ikke længere er holdbart," lød det fra selskabet.

Coca-Cola, Pepsi og Starbucks er i blandt andre mærker, der har ophørt eller sat salget på pause i Rusland.