Bøn til danskerne: Drop ikke førstehjælpen - men smittede skal undgå kunstigt åndedræt

20/03/2020

Christian Granhøj Skouboe

Hvis du er smittet, skal du kun give hjertemassage. Foto: Shutterstock
Tiden er afgørende ved hjertestop. Trods den aktuelle situation med corona-virus anbefaler Dansk Råd for Genoplivning derfor, at alle borgere fortsætter med at redde liv ved hjertestop – ved at ringe 112 og træde til med genoplivning, hvis man bliver vidne til et hjertestop. Det kan dog være aktuelt at undlade at give kunstigt åndedræt.

Mest læste i dag

For tiden prøver de fleste danskere at holde afstand af et godt hjerte, så vi ikke bliver smittet eller udbevist giver coronasmitten videre til andre. Nu anbefaler et dansk råd dog, at man ikke holder afstand, hvis man ser en medborger, der har behov for førstehjæp. 

Anbefalingen fra Dansk Råd for Genoplivning er, at borgerne fortsat træder til med genoplivning ved hjertestop. Det fortæller rådet fredag. 

”I forhold til hjertelungeredning skal du følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger og desuden bruge din dømmekraft. Hvis der er risiko for corona-smitte, eller du af anden grund ikke er i stand til at give kunstigt åndedræt, giv da kun hjertemassage,” lyder det fra Dansk Råd for Genoplivning – som understreger:

”Tiden er afgørende ved hjertestop, og jo før du træder til med hjertelungeredning og brug af en hjertestarter, des større er chancen for overlevelse”.

Hold afstand

Når ikke et medmenneskes liv er på spil, så er anbefalingen i dag ellers, at danskerne skal holde afstand til hinanden. Årsagen til det er, at coronaen smitter, når man er tæt på hinanden. Derfor har alle danske supermarkeder i denne uge taget initiativ til, at sætte mærker og tape på gulvene, så kunderne nemt kan se, hvor langt man skal stå fra hinanden i køen. 

Det er uden tvivl en ny hverdag for danskerne. Derudover er der ingen garanti for, at vi har set det sidste til nye tiltag. Det fortalte statsministe Mette Frederiksen torsdag på Facebook, hvor hun live svarede på spørgsmål fra danskerne. Her ville statsministeren ikke afvise, at regeringen præsentrer nye tiltag til at dæmpe smittespredningen.

På et pressemøde tirsdag eftermiddag fortalt Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm, at styrelsen forventer, at de kan sige meget mere om coronavirussen i næste uge. Her vil myndighederne have et meget bedre billede af, hvor effektive de nye foranstaltninger har været til at hindre smittespredningen. 

 

Anbefalet til dig