Der var meget debat om, hvorledes Børsen skulle genopbygges, da man i april sidste år konstaterede, at den altomfattende brand ikke ville efterlade meget af den ikoniske, historiske bygning tilbage. Der var dog ingen tvivl om, at der skulle stå en Børsen samme sted. Dette arbejde er nu i fuld gang.
Bag et stort, hvidt telt på Slotsholmen i København summer det af aktivitet. Håndværkere kæmper for at genskabe den historiske bygning – og ambitionerne er store. Det skriver TV 2.
Blandt de mange arbejdere iført gule veste og sikkerhedshjelme kravler to blikkenslagere rundt på den del af taget, der stadig står tilbage. Kim Madsen og Mark Vibe fra virksomheden Toft Kobber arbejder på at fjerne de gamle kobberplader, så tømrerne kan gøre klar til et nyt tag. De bærer åndedrætsværn for at beskytte sig mod støv og potentielt giftige stoffer fra den historiske bygning.
De to håndværkere har et særligt forhold til stedet – de stod på netop dette tag, da branden brød ud for knap et år siden. De husker chokket og synet af det ikoniske spir, der kollapsede i flammerne.
En ambitiøs genopbygning
Børsens genopbygning er nu i gang, og målet er at have bygningen færdig inden 2029. Dansk Erhverv har sat en stram tidsplan, der skal slå den fem og et halvt år lange genopbygning af Notre Dame i Paris. Arbejdet er dog kun i sin spæde begyndelse – projektet består af 42 faser, hvoraf man stadig befinder sig i den første.
Underdirektør i Dansk Erhverv, Lars Daugaard Jepsen, anerkender, at opgaven er enorm, men ser det som en historisk forpligtelse at bringe Børsen tilbage.
Strenge sikkerhedsforanstaltninger
Efter branden er sikkerhed nu højeste prioritet. Håndværkerne arbejder næsten udelukkende med batteridrevet værktøj, som kun må oplades på gadeplan. Hvis elværktøj med ledning skal bruges, kræver det særlig tilladelse. Brandvagter er skiftet ud med professionelle brandfolk for at minimere risikoen for en gentagelse af katastrofen.
Arbejdet er udfordrende, men for dem, der dagligt arbejder på at genopbygge Børsen, er opgaven mere end bare et job – det er en mission.