Bolden er ikke nok

08/04/2021

Christian Granhøj Skouboe

Bolden er favorit ved mange hunde. Foto: Shutterstock
Selvom bolden er en favorit for mange, så er den ikke nok.

Mest læste i dag

En bold er et klassisk hundelegetøj. Det er nemt at kaste og let for hunden at samle op og bringe tilbage til ejeren. De fleste hun elsker at løbe efter bolde og derfor kan det være rigtig let at falde i og blive ved med at kaste bolden til ens firbenede ven. Bolden skal dog bruges med omhu, da for mange kast med bolden kan resultere i en stresset hund.

"Hunde har brug for både fysisk stimulering og mental stimulering. Hvis de gang på gang bliver overstimuleret fysisk, og ikke oplever mental stimulering i form af eksempelvis træning eller snuseopgaver kan de blive enormt stressede og have svært ved at finde ro og så begynder adfærdsproblemerne," forklarer Lene Frahm, Adfærdsterapeut og Internatleder på Fyns Internat.

En stresset hund kan udvikle uønsket adfærd

Det kan være fristende at kaste bolden igen og igen og igen, når hunden gang på gang kommer glad tilbage med bolden, og det er heller ikke fordi at bolden aldrig kan tages frem når hunden virkelig elsker den. Det er bare vigtigt at dosere brugen af bolden.

- Der er hunde som simpelthen ikke kan stoppe når de først har fået en bold. Jeg kalder disse hunde bold- eller pinde narkomaner, for det er netop hvad de er. Udøver man denne ”sport” på daglig basis, så frigiver det en cocktail af adrenalin, dopamin og endorfiner, og lige netop hormonet dopamin giver en rus af lykkefølelse og et ønske om at få den følelse Igen og igen. I løbet af relativ kort tid, så befinder hunden sig i en kronisk tilstand af stress, som den ikke selv kan stoppe, uddyber Lene Frahm.  

Når hunden er stresset udvikler den typisk uønsket adfærd. Det kan give udslag i at hunden følger efter ejeren, uanset hvad man foretager dig. Den har ikke ro til at fordybe sig eller hvile. Den kan begynde at gø for at få opmærksomhed. Det kan være den ikke længere kan være alene hjemme og måske bliver den rastløs. Trækker afsted med dig på gåturen og et hav af andre problematikker.

Brug bolden som belønning

"På Fyns Internat er alt motion med bolde, pinde eller legetøj forbudt. Til gengæld bruger vi bolden som belønning når vi træner og generelt i begrænset og fornuftig mængde," forklarer Lene Frahm.  

Der er masser af gode muligheder for at stimulere hunden mentalt. Det kan være træning i form af nosework, spor og søgeopgaver efter mad. Det kan også være træning med positiv forstærkning eksempelvis lydighed, agility og rally. En god aktiv gåtur hvor man giver hunden små opgaver undervejs og god mulighed for at ”læse dagens avis” og snuse stimulerer også hunden positivt.

 

Anbefalet til dig