Brand: Europas størst atomkratværk står i flammer

04/03/2022

Ida Hansson

Foto: Nyheder24.dk
Atomkratværket brænder.

Mest læste i dag

Europas største atomkraftværk stod i brand tidligt fredag ​​morgen, efter at have været angrebet af russiske tropper.

Andriy Tuz, en talsmand for Zaporizhzhia-værket, 350 kilometer syd for Kiev, sagde i en video, at en af ​​de seks reaktorer var i brand, men at reaktoren ikke var i brug. Det oplyser DailyMail.

"Der er en reel trussel om atomfare i den største atomenergistation i Europa," sagde han.

Han udtalte til ukrainsk tv, at granater faldt direkte på Zaporizhzhia-værket, men at reaktoren i brand var under renovering og ikke i drift, rapporterede AP. Han sagde dog, at der er atombrændsel indeni.

Ydermere kune brandmænd ikke komme i nærheden af ​​ilden, fordi de bliver beskudt, sagde Tuz.

Et live-feed fra stationen viste en række militærkøretøjer skyde mod bygninger på atomkraftværket, hvilket fik flammer til at bryde ud på stedet. Det udløste frygt for en strålingskatastrofe i den nation, der i øjeblikket er under invasion af russiske styrker.

Rafael Grossi, IAEA-direktøren, tweetede i de tidlige morgentimer , at han var 'dybt bekymret' over situationen og opfordrede til en hurtig afslutning på kampene omkring fabrikken.

IAEA sagde fredag, at det satte sit Incident and Emergency Center 'i fuld 24/7-responstilstand på grund af den alvorlige situation.'

Som svar på angrebet anklagede Ukraines præsident Volodymyr Zelensky Rusland for 'atomterror', mens den britiske premierminister Boris Johnson vil søge et hastemøde i FN's Sikkerhedsråd i de kommende timer, sagde en talskvinde i Downing Street.

'Jeg har lige talt med præsident Zelensky om den alvorligt bekymrende situation ved atomkraftværket Zaporizhzhia.

Rusland skal øjeblikkeligt indstille sit angreb på kraftværket og tillade uhindret adgang for nødtjenester til anlægget,’ skrev Boris Johnson på sin Twitter-profil.

En embedsmand i Kyiv fortalte til Associated Press, at forhøjede niveauer af stråling var blevet opdaget nær anlægget. En talsmand for fabrikken sagde senere, at de forblev på normale niveauer, og Ukraines 24 tv-kanal citerede fabrikkens direktør for at sige, at 'strålingssikkerhed' var blevet sikret.

 

Anbefalet til dig