Bruger du Incognito? Derfor er det ikke så sikkert, som du tror

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Man kan stadig følge dine skridt.

Mest læste i dag

Hvis du bruger internettet, og du foretrækker at holde din onlineaktivitet fortrolig - måske leder du efter en fødselsdagsgave til din kæreste - så har du helt sikkert benyttet dig af din webbrowsers Incognito Mode.

Selv om det kan give indtryk af digital fortrolighed, er virkeligheden en helt anden.

For når browservinduet åbnes og du kigger på det med småt, vil du opdage, at mange almindeligt anvendte browsere som Google Chrome, Firefox og Safari har gjort det muligt for internetudbydere, webstedsoperatører og dataindsamlere at se de aktiviteter, du foretager dig, mens du bruger internettet.

Det skriver Vice. 

På trods af at det er blevet gjort klart og tydeligt, er mange personer stadig af den opfattelse, at deres aktivitet er helt sikker, når de bruger Incognito. Denne vurdering blev forstærket af en undersøgelse fra 2018, som viste, at en bemærkelsesværdig del af offentligheden - op til 40 % af de adspurgte - troede, at deres digitale tilstedeværelse var sikret, mens de brugte denne tilstand.

Faktisk er det eneste, den virkelig gør, at den sletter din browserhistorik og cookies, straks efter du lukker vinduet. Du kan dog sagtens selv gøre i det normale vindue, når du er færdig med det, du er i gang med.

Derfor, selv om du er i det private vindue, kan du stadig spores via din IP-adresse og "browserfingeraftryk", som er bits af oplysninger, der stammer fra din computer for at få websteder til at blive vist korrekt.

Så selv om mængden af indsamlede data kan virke ubetydelig, kan de potentielt bruges til at identificere, hvem du er, hvis de analyseres sammen.

Hvis du vil være helt usynlig og ikke kan spores, kan du benytte Tor, en gratis internetbrowser, der giver øget privatliv og anonymitet. Tor har et netværk af relæer, der slører din onlineaktivitet ved at lede trafikken gennem flere tilfældige krypteringspunkter.

Du kan sikre dig, at dine data er sikre og beskyttede ved at bruge et virtuelt privat netværk (VPN) til at sikkerhedskopiere dem. Alternativt kan du også vælge et USB-stikoperativsystem, som installeres på din harddisk.

Intet af dette er dog på nogen måde nødvendigt, hvis du ikke foretager dig noget skummelt.

Anbefalet til dig