Butikkerne lukker mellem jul og nytår: Nu er der nyt om fyrværkeriet

21/12/20 08:17

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Siden regeringen offentiggjorde planen om at lukke mange butikker den 25., har mange undret sig over, hvordan det vil påvirke salget af årets nytårskrudt.

Trods coronalukkede butikker mellem jul og nytår får danskerne mulighed for at købe fyrværkeri til nytår. Det oplyser Sikkerhedsstyrelsen nu. 

"Fyrværkeri betragtes som en dagligvare, og derfor kan fyrværkerisalget i de fleste tilfælde foregå på samme måde som det plejer. Forhandlerne af fyrværkeri har også mulighed for at tilbyde fjernsalg, hvor fyrværkeriet kan bestilles og betales, uden at kunderne behøver at komme i en fysisk butik."

I stedet skal man enten hente sine varer på et udleveringssted, hvor man evt. kan få lagt indkøbene direkte i bilens bagagerum, eller man skal bestille hos en forhandler, der tilbyder levering hos kunderne. Det er ikke tilladt at bestille fyrværkeri til levering i en pakkeboks, oplyses det. 

Skal overholdes

"Mange forhandlere vælger sikkert at holde fast i deres salgssted, hvor de møder kunderne, men skal selvfølgelig i år derudover sørge for, at corona-retningslinjerne overholdes. Men de kan også begrænse kontakten med kunderne og dermed risikoen for coronasmitte ved i stedet at tilbyde fjernsalg af fyrværkeri," siger direktør Lone Saaby fra Sikkerhedsstyrelsen, inden hun tilføjer: 

"Det har været en mulighed gennem flere år, men der er ikke så mange forhandlere, der har benyttet sig af det. Nu er det en god metode til, at vi kan få et coronasikkert nytår med fyrværkeri på himlen."

Det er tilladt at sælge fyrværkeri i Danmark fra 15. december, og en del salgssteder har åbnet for salget, mens andre normalt først begynder mellem jul og nytår.

Indtil 24. december må salgsstederne med fyrværkeri ligesom de fleste andre butikker uden for butikscentre holde åbent som tidligere år. Da fyrværkeri betragtes som en dagligvare, kan selvstændige salgssteder med fyrværkeri, for eksempel salgstelte, også holde åbent frem til nytårsaften ligesom dagligvarebutikker og apoteker, mens det øvrige butiksliv skal lukke.

"Vi kan således holde fast i den danske tradition med fyrværkeri nytårsaften. Men i år skal man være endnu mere opmærksom på sikkerheden. Fyrværkerirådene om at huske beskyttelsesbriller, holde afstand og ikke gå tilbage til en fuser gælder fortsat. Men man skal også holde afstand og huske på ikke at forsamle sig i store grupper. Det vil være til gavn både for en selv, de nærmeste omgivelser og hele det danske samfund," siger Lone Saaby i en pressemeddelelse.