Chokerende tal: Så mange penge har Danmark doneret til Ukraines luftforsvar

Af: Kasper Rud

|

18/10/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Der er ikke længere tale om småpenge

Lige nu læser andre også

Danmark donerer 2,4 milliarder til Ukraines luftforsvar: Fokus på kritisk støtte og forsvarsopbygning

Danmark sender en ny betydelig donation til Ukraine på 2,4 milliarder kroner fra Ukraine-fonden.

Beløbet indgår i den 21. donationspakke, som skal imødekomme Ukraines akutte militære behov, herunder styrkelse af luftforsvaret mod Ruslands angreb.

Det skriver DR.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) annoncerede støtten efter et Nato-møde i Bruxelles. "Donationen er afgørende for at beskytte Ukraine mod massive luftangreb, som ofte retter sig mod kritisk infrastruktur," udtaler ministeriet i en pressemeddelelse. Derudover vil midlerne støtte langsigtede projekter som opbygning af nye brigader og en styrket forsvarsevne.

Af sikkerhedsmæssige grunde kan Danmark dog ikke offentliggøre de præcise detaljer omkring donationens indhold.

Siden Ruslands invasion i 2022 har Danmark været blandt de aktive støtter af det ukrainske militær med omfattende bidrag. Tidligere donationer inkluderer 19 F-16-fly, kampvogne, infanterikampkøretøjer og artilleri, såsom Caesar- og Bohdana-haubitser. Ukraine-fonden har en samlet ramme på 64,8 milliarder kroner, hvoraf knap 48,5 milliarder kroner allerede er disponeret.

Danmark skiller sig ud ved ikke at pålægge geografiske begrænsninger for brugen af donationerne, hvilket betyder, at de ukrainske styrker kan anvende de danske våben på russisk territorium. Dette adskiller sig fra betingelserne knyttet til amerikansk og britisk støtte.

I tillæg til militærhjælp investerer Danmark også i den ukrainske forsvarsindustri for at styrke landets egen våbenproduktion. Målet er at gøre det muligt for Ukraine selv at fremstille ammunition og udstyr hurtigere, billigere og tættere på fronten.

Danmark bidrager også med civil støtte til nødhjælp og genopbygning.

Regeringen har sikret opbakning fra Folketinget til de fortsatte donationer og engagementet i at hjælpe Ukraine med både militær og civil genopretning.

Anbefalet til dig