Civile reddet fra stålværket i Mariupol: "De kaldte os ukrainsk afskum"

04/5/22 10:10

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Civile reddet fra Mariupol efter otte ugers 'helvede' hævder, at russiske soldater tjekkede deres undertøj og kaldte dem 'ukrainsk afskum'.

Udmattede overlevende har delt skræmmende beretninger om de afhøringer, de angiveligt stod over for, efter at de var kommet ud af bunkerne under Azovstal-stålværket for at se dagslyset efter to måneder.

Det kommer i kølvandet på at Kreml-styrker stormer det udbombede stålværk, der indeholder den sidste modstandslomme i den krigshærgede by, som er et afgørende sted for begge parter.

Omkring 156 mennesker blev reddet i weekenden, efter at Røde Kors sikrede en våbenhvile, men det menes, at 200 stadig er inde og 100.000 i byen samlet set.

Foto: Shutterstock/Azovstal-stålværk

Foto: Shutterstock/Azovstal-stålværk

En del af aftalen var angiveligt, at de, der blev reddet, skulle stå over for 'screeninger' af russiske tropper i den besatte by Bezimenn.

 "De tog vores fingeraftryk, tog billeder. Mit hoved snurrede. Militsen lavede et spørgeskema og spurgte os, hvordan vi har det med krigen, om vores regering. De kaldte os "ukrainsk afskum," sagde en af de overlevende, Elina Vasylivna, til Daily Mail.

Den 54-årige fortsatte med at sammenligne situationen med 'en totalitær stat', da hun hævd ede, at hendes gruppes telefoner blev taget og efterfølgende blev en 'personlig undersøgelse' af deres undertøj og ejendele udført.

Hun gemte sig i anlægget med sin ældre mor på 82, og der var ingen vand eller elektricitet. Hun beskriver det som 'et mareridt' og noget hun ikke ville ønske sin værste fjende.

De sultede begge og blev tvunget til at børste cement og glas af kiks for at spise dem. En anden evakueret sagde, at hun lagde sig til at sove på fabrikken hver nat, bange for at hun ikke ville vågne op.

"Du kan ikke forestille dig, hvor skræmmende det er, før du sidder i bombeskjulet, i en fugtig og våd kælder, og den hopper og ryster", sagde Elina Tsybulchenko.

Nogle mennesker var i tårer, da de var på vej til et telt med mad, bleer og en forbindelse til omverdenen.

I løbet af natten blev området ramt af flådeartilleriild og luftangreb, med to civile kvinder dræbt og 10 civile såret.