Coop melder sig ind i kampen

18/1/23 14:56

Thea M. Andersen

Foto: Shutterstock
Afskaffelse af store bededag møder hård kritik. Blandt andet hos Coop Danmark, der nu melder sig ind i kampen om helligdagen.

"BEVAR STORE BEDEDAG."

Sådan indleder Coop Danmark, der driver butikskæderne Kvickly, SuperBrugsen, Dagli'Brugsen, Brugsen, Irma, fakta og coop.dk MAD, et opslag på det sociale medie Facebook, der fortsætter:

"I Coop fraråder vi at store bededag bliver afskaffet som helligdag."

Derfor har dagligvarevirksomheden sendt følgende høringssvar til regeringen:

  1. Det vil gå ud over de små butikker og landsbyerne, hvis man afskaffer store bededag. De små dagligvarebutikker – dem der har en årlig omsætning på under 38,1 mio. kr. – er meget afhængige af den omsætning, de får, når de store butikker skal holde lukket på grund af helligdagen. I mange lokalsamfund er købmanden eller Brugsen den sidste butik, og de har det rigtig svært i forvejen. Forslaget om at afskaffe store bededag er derfor endnu et søm i landsbyernes ligkiste.

  2. Personalet i de store butikker – hos os Kvickly og de fleste SuperBrugsen – vil opleve det som et yderligere pres i forhold til familielivet, hvis man fjerner en helligdag. Det gælder både de ​timelønnede og de overenskomstansatte, der i forvejen kan have vagter i tidsrummet fra kl. 6.30 til kl. 22.00 - alle ugens syv dage.

  3. Spørgsmålet om helligdage bør rent principielt forhandles af arbejdsmarkedets parter – evt. i en trepartsforhandling med Regeringen. Forslaget øger desuden risikoen for konflikter i forbindelse med de forestående overenskomstforhandlinger, der i forvejen er under historisk hårdt pres.

Læs hele opslaget via dette link.