Coop vil skjule smøgerne i alle sine butikker

26/10/2018

Helge Rahbek

Frem mod 1. juli 2019 vil Coop skjule tobakken i alle sine 1.100 butikker – og i butikkerne i Tyskland. Det er allerede gennemført i Irma, derefter kommer de øvrige butikker i Kvickly, SuperBrugsen, Dagli´Brugsen og Fakta i løbet af første halvår 2019.

Mest læste i dag

Udover deres beslutning om at skjule cigaretterne i deres butikker, indleder Coop også en indsats for at få skabt lovgivning på området. Med et borgerforslag, der i dag sendes til Folketinget, vil Coop samle 50.000 underskrifter for at få politikerne på Christiansborg til at vedtage fælles regler for alle, der sælger tobak. Se mere på gemtobakken.nu.

”Selv om vi med vores plan bidrager med det største antal butikker, så vil der fortsat være synlig tobak i flere tusinde andre butikker, primært kiosker, nærbutikker og tankstationer. Dermed risikerer vi blot at flytte salget fra en butik til en anden, og så vil det jo ikke have den effekt på folkesundheden, der er målet. Det undrer mig, at sundhedsministeren ikke kan se det,” siger adm. direktør Peter Høgsted, Coop.

Det skriver Vejle24.

I de kommende dage indleder Coop derfor en kampagne for at gøre opmærksom på, at sundhedsminister Ellen Thrane Nørby, regeringen og Folketinget også bør tage ansvar.

De seneste dage har nærbutikkerne erklæret, at de ikke vil skjule tobakken frivilligt i deres butikker. Det bekræfter det argument, Coop hele tiden har haft: At der skal lovgivning til, hvis det skal have den ønskede effekt. Uden lovgivning vil 5.000 ud af 7.000 tobakssælgende butikker i Danmark fortsat eksponere cigaretter og anden tobak i deres butikker.

”Der er mange gode kræfter, der kan se det fornuftige og indlysende i lovgivning på dette område. Jeg håber også, at sundhedsministeren vælger at støtte op om folkesundheden frem for om tobaksindustrien,” siger Peter Høgsted.

I brevet til sundhedsministeren opfodrer Coop til at fremsætte lovforslag om et udstillingsforbud, som vi kender det fra Norge, Storbritannien og Irland. I alle lande med udstillingsforbud har man netop valgt at lovgive for at sikre en samlet effekt og for ikke at skabe uens markedsvilkår.

Anbefalet til dig