Corona fundet på dansk minkfarm: Hele besætningen aflives

En af minkene er smittet. Foto: Shutterstock

En dansk mink er blevet konstateret smittet med den frygtede coronavirus.

Der var coronavirus i prøver fra de mink fra en nordjysk minkbesætning, som Fødevarestyrelsen indsamlede og fik analyseret på Statens Serum Institut i weekenden. Det oplyser beredskabschef i Fødevarestyrelsen, Nikolas Kühn Hove, i en pressemeddelelse. 

Fødevarestyrelsen har fået analyseret prøver fra i alt 34 mink fra den nordjyske besætning. Det skete efter, at Styrelsen fra Patientsikkerhed konstaterede, at en patient med COVID-19 er tilknyttet minkfarmen.

'Da der i weekenden opstod mistanke om smitte blandt minkene, lagde vi i Fødevarestyrelsen omgående restriktioner ned over minkfarmen. Dermed har ingen dyr, og kun få medarbejdere, kunnet komme ind og ud af besætningen. Vi er i løbende kontakt med sundhedsmyndighederne om hvordan medarbejderne på den berørte minkfarm skal forholde sig, og om håndteringen af det videre forløb' siger Nikolas Kühn Hove. 

Læs også

OFFICIELT: Mette Frederiksen lover svar inden for kort tid

Første gang i Danmark

Da dette er første gang, at der er konstateret coronasmitte i en dansk minkbesætning, har regeringen ud fra et forsigtighedsprincip besluttet, at den smittede minkbesætning skal aflives, for at minimere risikoen for en eventuel smittespredning i den igangværende afklaringsfase.

Samtidigt vil der nu blive udarbejdet en teststrategi med henblik på at afsøge, om der er andre minkbesætninger i området, der er smittede, ligesom Fødevarestyrelsen i samarbejde med sundhedsmyndighederne vil udarbejde retningslinjer for, hvordan en lignende situation vil skulle håndteres fremadrettet.

I Nederlandene er der også blevet konstateret coronasmitte på en række minkfarme, og den hollandske regering har besluttet, at alle smittede besætninger skal aflives. De danske myndigheder har løbende været i dialog om denne udvikling med de nederlandske myndigheder.

Læs også

Stor butikskæde siger stop: Fjerner populær vare fra hylderne

Sådan skal du opføre dig

Nikolas Kühn Hove minder om, at alle, der har kontakt med mink, stadig skal følge Fødevarestyrelsens almindelige hygiejneregler for besætningsbesøg i minkfarme. Dvs. vaske hænder og skifte tøj både inden og efter besøg blandt dyrene. Har man symptomer på Covid-19, skal man blive hjemme.

Mink, der får coronavirus, risikerer at få alvorlige vejrtrækningsproblemer og dø. Fødevarestyrelsen opfordrer minkejere til at kontakte deres dyrlæge, hvis de får mistanke om coronavirus i deres minkbesætning. Dyrlægen skal kontakte Fødevarestyrelsen, hvis det viser sig, at der grundlag for mistanken.

Læs også

Smittet elev tog til fodboldkamp: Nu er 14 skoleklasser sendt hjem