Corona-kaos: Verdensberømt maleri fanget mellem New York og København

08/6/20 12:30

Christian Granhøj Skouboe

Nu er maleriet ankommet til Danmark. Foto Bruun Rasmussen Auktioner
Ikke alt er som det plejer i disse dage.

Det er med nød og næppe, at Bruun Rasmussen nu kan præsentere et landskab af Vilhelm Hammershøi på sommerens Traditionelle Auktion.

Værket, et landskab fra Dunkebakke i Nordsjælland, skulle i disse dage have været udstillet på auktionshusets store eftersyn i Bredgade 33. Grundet COVID-19 har transporten fra New York til Danmark dog været forsinket, og man var ikke sikker på, at det ville ankomme i tide. Mandag formiddag landede maleriet dog sikkert hos auktionshuset i København, og det er nu klar til at komme under hammeren i morgen, tirsdag den 9. juni.

”Gennem hele sit liv malede Vilhelm Hammershøi landskaber, og denne slags motiver udgør en stor og væsentlig del af hans ouevre. Vi er derfor også utroligt glade for, at værket nåede frem, og at vi kan give et indblik i denne del af hans kunst på auktionen,” siger Julie Arendse Voss, leder af afdelingen for ældre kunst hos Bruun Rasmussen.

Det udbudte maleri er fra 1904 og er vurderet til 1,5-2 mio. kr. Det stammer fra overretssagsfører Peter Olufsen, som var gift med Kamma Sophie Ilsted – datter af Vilhelm Hammershøis nære ven og svoger, maleren Peter Ilsted.

Hammershøis danske landskaber

På Vilhelm Hammershøis tid var interiører det absolut mest populære og efterspurgte motiv, og hans navn er i dag uløseligt forbundet med hans enkle, gråtonede og poetiske skildringer af interiører. Et eksempel herpå solgte Bruun Rasmussen i 2019 til et hammerslag på 31,5 mio. kr., hvilket dermed gjorde maleriet til det dyreste solgt på auktion i Skandinavien.

Landskabsmotiverne udgør dog også en vigtig del af Hammershøis livsværk. De blev ofte malet på hans og hustruen Idas sommerferier rundt omkring i Danmark, hvilket også er tilfældet med det udbudte motiv fra Dunkebakke. I sommeren 1904 boede parret i et lille hus i Arresødal ved Frederiksværk i Nordsjælland, og her udførte Hammershøi en række skildringer af det danske landskab omkring ham.

Flere værker af Hammershøi og andre

På auktionen præsenterer Bruun Rasmussen et bredt udvalg af ældre kunst – herunder endnu et værk af Hammershøi, som er vurderet til 300.000-500.000 kr. Værket er et studie af to lys på et bord og er attesteret til Ida Hammershøi.

Se hele udvalget på auktionen her

Auktion: tirsdag den 9. juni fra kl. 16