Corona smitter allerede inden du får symptomer

14/03/2020

Rikki Tholstrup Jørgensen

Der er smittefare allerede inden en smittet udviser symptomer. Foto: Shutterstock
Danmark er lukket ned for at forhindre spredning af corona-virus, men for mange danskere er det stadig uvirkeligt, at de kan blive ramt af en potentiel livstruende sygdom.

Mest læste i dag

I forsøget på at inddæmme smitten har Danmark den sidste tid holdt smittede i karantæne. Problemet med den strategi er, at man først registeres som smittet, når man udviser symptomer på sygdommen. Et nyt corona-studie indikerer dog, at man godt kan smitte andre, selvom man ikke udviser symptomer. Det skriver The Guardian.

Analyser fra Singapore og Tianjin i Kina fortæller, at helt op til 75% af alle smittede har fået deres smitte fra personer, som har været symptomfrie. Det har forskerne bag undersøgelsen fundet ud af ved at udarbejde et 'generationsinterval' for Covid-19. 

Et 'generationsinterval' er den tid, der går fra en person er blevet smittet, til personen har smittet en anden. 

'Generationsintervallet' er tiden, fra en person bliver smittet, til personen selv har smittet en anden. Derved giver intervallet en indikator for, hvor hurtigt en virus vil sprede sig. 

De tal, som 'generationsintervallet' er bygget på er endnu meget usikre, men det vurderes, at smitten bæres videre af symptomfrie smittebærere i mellem 45-87% af smittetilfældene. 

Derved er karantænereglerne ikke nok til at inddæmme smitten. Det bedste trick i bogen er social distancering, som regeringen også har opfordret til i deres seneste opdateringer.

"Vi er nødt til at tage andre midler i brug, social distancering er påkrævet," siger Tapiwa Ganyani, der er en af forskerne bag undersøgelsen til The Guardian.

 

 

Anbefalet til dig