Coronajagt: Nu vil myndighederne opsøge borgere på bopælen

08/11/20 18:39

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock
Styrelsen for Patientsikkerhed beretter nu om en mere intensiveret jagt på personer, der har været i nær kontakt med smittede.

I syv danske kommuner er der særlige restriktioner gældende, for at begrænse smitterisikoen. I disse syv kommuner vil myndighederne nu intensivere jagten på de borgere, der har været i nær kontakt med smittede.

Er det ikke muligt at opnå forbindelse med de respektive personer per telefon, vil myndighederne som konsekvens heraf opsøg personerne på deres bopæl.

Det er et af budskaberne, som Midt- og Vestjyllands Politi kommunikerede på et pressemøde søndag.

"I de kommuner vil vi sørge for, at vi får kontakt til alle," fortæller Charlotte Hjort, der er overlæge og enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed, og uddyber:

"Kan vi ikke få kontakt på telefon, kan det blive nødvendigt at opsøge folk på deres bopæl."

Kan bruge tvang

Ønsker borgere ikke frivilligt at deltage, er det i yderste tilfælde tilladt for myndighederne at bruge tvang.

Det fortæller Charlotte Hjort også, men samtidig understreger hun, at det ikke er i alle tilfælde, at de gør det:

"Det er meget alvorligt mente anbefalinger, og hvis der er fare for, at man smitter andre, er der muligheder i epidemiloven for at tvinge folk," siger hun ifølge Ritzau, og fortsætter:

"Der skal være meget på spil, før vi gør det."

Det vil sige, at det kun er i sjældne tilfælde, at magtmidlet i loven med tvang vil blive benyttet. Imidlertid berettes det også, at det allerede er sket fem gange indtil nu.

Overlægen tilføjet, at det er styrelsens erfaring, at de fleste nære kontakter er blevet kontaktet.

Thisted, der er en af de berørte kommuner, ligger i Midt- og Vestjyllands Politikreds. Her er der sendt ekstra patruljer til, men der har endnu ikke være grund til at skride ind.

"Der er ikke givet en eneste påtale endnu, og det tyder på stor ansvarlighed fra borgerne," fortæller chefpolitiinspektør Claus Hilborg ifølge Ritzau.