Ensomhed, konflikter i hjemmet, trivsel i klassen og selvmordstanker er emner, der har fyldt mere og mere i samtalerne om corona på BørneTelefonen gennem de seneste to år. Det viser en analyse af 2.672 samtaler om corona, som Børns Vilkår offentliggør i en pressemeddelelse i dag.
”Jeg har været rigtig trist siden 2020, fordi jeg mistede nærmest alle mine venner under Corona-nedlukningerne. Så i lang tid har jeg haft selvmordstanker.”
Sådan lyder det fra en 11-årig pige, som er blandt de tusindvis af børn og unge, der har rakt ud til BørneTelefonen i løbet af de to år, hvor corona har sat dagsordenen i Danmark såvel som i resten af verden. BørneTelefonen har haft i alt 2.672 samtaler om corona siden 2020.
For nogle børn og unge har corona øget allerede eksisterende udfordringer. Børn og unge fortæller, hvordan deres angst, spiseforstyrrelse, depression eller lignende er blevet forstærket eller er blusset op igen efter at have været i ro.
Børns Vilkår mener derfor også, at det er afgørende, at der bliver tilført tilstrækkelige ressourcer til de arenaer, hvor børn og unge færdes - dvs. i dagtilbud, skoler, fritidsklubber og ikke mindst i det sociale system, som har kontakt til de mest udsatte børn og unge. Der må ikke være børn og unge, som står tilbage uden hjælp - der skal altid være voksne, som ser dem og har tid og overskud til at gribe dem.
Man må ikke tro, at børn og unge trives igen, bare fordi de kan have en forholdsvis normal hverdag med skole og fritidsaktiviteter. Der er brug for langsigtede indsatser og investeringer.