Coronapandemien har sat dybe spor hos særligt én gruppe

Af: Ida Hansson

|

15/02/2022

Nyheder
Foto: Shutterstock
Pandemien har haft en stor påvirkning på børn og unge i Danmark.

Lige nu læser andre også

Ensomhed, konflikter i hjemmet, trivsel i klassen og selvmordstanker er emner, der har fyldt mere og mere i samtalerne om corona på BørneTelefonen gennem de seneste to år. Det viser en analyse af 2.672 samtaler om corona, som Børns Vilkår offentliggør i en pressemeddelelse i dag.

”Jeg har været rigtig trist siden 2020, fordi jeg mistede nærmest alle mine venner under Corona-nedlukningerne. Så i lang tid har jeg haft selvmordstanker.”

Sådan lyder det fra en 11-årig pige, som er blandt de tusindvis af børn og unge, der har rakt ud til BørneTelefonen i løbet af de to år, hvor corona har sat dagsordenen i Danmark såvel som i resten af verden. BørneTelefonen har haft i alt 2.672 samtaler om corona siden 2020.

Børns Vilkår offentliggør i dag en analyse af indholdet i samtalerne, som viser, at hvor børn i starten af pandemien henvendte sig, fordi de var bange for sygdommen og bekymrede sig om for eksempel bedsteforældre, er samtalerne i 2021 og også i starten af 2022 præget af, at mange børn er ramt af modløshed og opgivenhed. Børn og unge fortæller om at føle sig ensomme og isolerede fra jævnaldrende, om flere konflikter i hjemmet, og om hvordan det påvirker dem negativt, når forældrene er pressede.   18 procent af samtalerne om corona handlede i 2021 om ensomhed. Det er en markant stigning siden 2020, hvor andelen lå på 3,8 procent. Ensomhed begyndte især at fylde meget under nedlukningen i starten af 2021, hvor det var det hyppigste emne i de corona-relaterede samtaler.   De generelle tal for alle samtaler på BørneTelefonen vidner om, at mange børn og unge har det sværere end tidligere: I 2021 handlede mere end hver femte ud af i alt 50.615 rådgivningssamtaler på BørneTelefonen om psykisk mistrivsel. I 3.545 af disse samtaler talte rådgiverne med børn og unge om selvmord. Det er 1.387 flere samtaler om selvmord end i 2020.

For nogle børn og unge har corona øget allerede eksisterende udfordringer. Børn og unge fortæller, hvordan deres angst, spiseforstyrrelse, depression eller lignende er blevet forstærket eller er blusset op igen efter at have været i ro.

Børns Vilkår mener derfor også, at det er afgørende, at der bliver tilført tilstrækkelige ressourcer til de arenaer, hvor børn og unge færdes - dvs. i dagtilbud, skoler, fritidsklubber og ikke mindst i det sociale system, som har kontakt til de mest udsatte børn og unge. Der må ikke være børn og unge, som står tilbage uden hjælp - der skal altid være voksne, som ser dem og har tid og overskud til at gribe dem.

Man må ikke tro, at børn og unge trives igen, bare fordi de kan have en forholdsvis normal hverdag med skole og fritidsaktiviteter. Der er brug for langsigtede indsatser og investeringer.

Anbefalet til dig