Coronavaccinen er på trapperne: "Vi er blevet bedt om at holde os klar"

17/12/2020

Mathias Busekist

Det tyder på, at vaccinen for alvor er på trapperne i Danmark.

Mest læste i dag

Formanden for EU-Kommisionen, Ursula von der Leyen, kunne torsdag bekræfte, at Europa kan begynde at vaccinere den 27. december. 

Sundhedsstyrelsen fulgte hurtigt trop og skrev, at vaccinen var på vej hertillands, og kommunerne skulle gøre sig klar.

Det skriver B.T. 

"Vi er blevet bedt om at holde os klar til at vaccine vores ældre borgere som de første. Det er en opgave, vi er glade for at tage hul på," siger Sisse Marie Welling, sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, til B.T. 

Plejehjemmenes beboere vil blive vaccineret af praktiserende læger og plejehjemslægerne. Det vil være op til den enkelte ældre borger at bestemme, om de ønsker at blive vaccineret eller ikke. 

"Vi håber og tror på, at de fleste vil sige ja til vaccinen," siger hun til B.T. 

Danmark vil dog ikke modtage millioner af vaccinedoser ved første forsendelse.

Det er blandt andet derfor, at de cirka 40.000 danskere, der bor på plejehjem, er i første række. Der vil nemlig kun være 10.000 doser med første forsendelse til hvert land i Europa. 

Vil modtage brev fra Sundhedsstyrelsen

Der er derfor mindre end 3.000 doser til Region Hovedstaden. 

"Det er jo en begrænset mængde vacciner, vi modtager i første omgang, og dem skal vi reservere til de allermest sårbare mennesker og til personalet, der arbejder med dem som for eksempel social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker og læger," sagde direktør Søren Brostrøm i Sundhedsstyrelsens pressemeddelelse.

Ifølge en mail fra Sundhedsstyrelsen sendt til B.T., er der endnu ikke nogen bekræftet dato for påbegyndelsen af vaccinationen i Danmark. 

Mette Frederiksen vil dog ikke vente på andre lande. Det er derfor muligt, at man måske kan blive vaccineret allerede før den 27. december. 

"Det flytter sig ekstremt hurtigt. Vi håber på en godkendelse inden for ganske få dage, og hvis alt går vel, er vi i gang med at vaccinere ganske kort derefter," sagde Mette Frederiksen til TV 2. 

Sundhedsstyrelsen har tidligere meldt ud, at man vil sende et brev til alle borgere over 18 år via e-Boks, hvor de vil informere om den kommende vaccination.

Anbefalet til dig