Dårligt nyt for Trump: Står nu over for fire straffeanklager

20/12/22 10:34

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Komitéen der efterforsker Capitol-optøjerne d.6 januar 2021, har udstedt fire strafferetlige henvisninger mod den tidligere præsident Donald Trump til justitsministeriet.

På sit sidste møde i mandags henviste Parlamentets udvalg følgende anklager mod Trump: hindring af en officiel kongresprocedure, sammensværgelse for at bedrage USA, bevidst og med vilje fremsætte væsentlige falske erklæringer til den føderale regering og støtte til et oprør.

"Hele formålet og den åbenlyse effekt af Trumps plan var at hindre indflydelse og hindre denne officielle procedure: Det centrale tidspunkt for den lovlige magtoverførsel i USA," sagde udvalgsmedlem Jamie Raskin.

Hvis Trump bliver fundet skyldig på den sidste anklage, ville det være "automatisk grund til diskvalifikation fra nogensinde at besidde offentlige embeder igen, på føderalt eller statsligt niveau", tilføjede Jamie Raskin. Det skriver Metro.

Kriminelle henvisninger er stort set symbolske, da kun justitsministeriet kan beslutte, om Trump og hans nøglerådgivere og allierede skal retsforfølges.

Det var dog første gang, at Kongressen havde lavet en henvisning af sin karakter omkring en tidligere præsident.

"Der er én faktor, som jeg mener er vigtigst for at forhindre endnu en mulig 6. januar. Ansvarlighed. Ansvarlighed, der kun kan findes i det strafferetlige system. Vi har fuld tillid til, at dette udvalgs arbejde vil være med til at skabe en køreplan for retfærdighed," sagde komiteens formand Bennie Thompson i sin åbningserklæring.

Udvalget stemte også for at henvise den konservative advokat John Eastman til at blive retsforfulgt for sammensværgelse for at bedrage USA og forhindre en officiel sag i Kongressen. John Eastman stod bag juridiske tiltag, der havde til formål at beholde Trump i embedet.

Derudover stemte udvalget også med 9-0 for at godkende sin endelige rapport, som forventes at blive frigivet i morgen, onsdag.

Komiteens næstformand, den republikanske repræsentant Liz Cheney, sagde, at alle amerikanske præsidenter har bevaret en velordnet magtovergang "undtagen én", Trump.