Danmark og Kina indgår nyt samarbejde

18/08/2023

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen mødtes i dag med den kinesiske udenrigsminister Wang Yi i Beijing.

Mest læste i dag

Et nyt dansk-kinesisk arbejdsprogram med fokus på klima, energi, miljø og sundhed er i dag blevet lanceret.

Det nye arbejdsprogram er en opdatering af det arbejdsprogram, Danmark og Kina indgik i 2017. Det nye program er mere fokuseret end det tidligere program. Det skal understøtte et tættere samarbejde mellem danske og kinesiske myndigheder inden for blandt andet klima, energi, miljø, bæredygtig produktion af fødevarer, sundhed og grøn søfart. 

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen udtaler:

”Det nye arbejdsprogram er godt nyt for både klimaet og for dansk eksport. Arbejdsprogrammet er en opfølgning på den partnerskabsaftale, vi indgik med Kina i 2008, og som set i bagspejlet var for bredt. Nu fokuserer vi samarbejdet om det, vi har en fælles interesse om: klima, energi, miljø og sundhed. Danske virksomheder er førende inden for de grønne og bæredygtige løsninger, som lige nu bliver efterspurgt i Kina, og som kan bringe det kinesiske CO2-udslip ned.”

Der var en lang række emner på dagsordenen ud over det nye arbejdsprogram. Krigen i Ukraine, sikkerhedssituationen i Det Sydkinesiske Hav og det bilaterale forhold mellem Danmark og Kina var blandt de emner, der blev drøftet. Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Lars Løkke Rasmussen opfordrede på mødet den kinesiske regering til at bruge sin indflydelse i Moskva til at få stoppet krigen i Ukraine. 

Den danske udenrigsminister rejste også bekymring over menneskerettighedssituationen i Kina, særligt Xinjiang, Hongkong og Tibet.  

Lars Løkke Rasmussen appellerede også til, at den kinesiske regering udviser tilbageholdenhed i Taiwan-strædet og betonede vigtigheden af, at der ikke ændres på status quo. Han understregede samtidig, at der ikke er nogen ændringer i den danske ét-Kina politik.

Læs det nye arbejdsprogram her.

Anbefalet til dig