Dansk ægtepar var ude at gå en smuk vandretur i Nordjylland: Det, der skete på turen chokerede alle

Af: Kasper Rud

|

17/08/2024

Nyheder
Foto: Eva Rosenqvist/Biofoto/Ritzau Scanpix
Det var en chokerende oplevelse for ægteparret

Lige nu læser andre også

Turistsikkerhed truet: Vandrerute midlertidigt lukket efter ko-angreb

Panoramaruten ved Mariagerfjord, en af Danmarks mest populære vandrestier, er midlertidigt blevet lukket efter en række alvorlige sammenstød mellem vandrere og fritgående højlandskvæg.

Mariagerfjord Kommune har truffet denne beslutning for at sikre besøgendes sikkerhed, efter at flere vandrere har rapporteret om farlige møder med kvæget.

Dramatisk oplevelse for Randers-par

Annette Meyer Jørgensen og hendes mand, Ole Jensen, fra Randers var blandt de vandrere, der fik en langt mere dramatisk tur end forventet, da de fredag eftermiddag befandt sig på den nederste del af ruten ved vandet.

Parret, der havde glædet sig til en rolig gåtur, stødte pludselig på en ko, der stod tæt ved sin kalv.

Det skriver Nordjyske.

"Koen stod 15 meter fra os nær en kalv, der lå i vandkanten, og vi forsøgte at vurdere, om den virkede truende, eller om vi kunne passere på afstand. Da vi vendte os om for at gå væk, tonsede den hen imod os," fortæller Ole Jensen. I det efterfølgende kaos blev Annette Meyer Jørgensen væltet omkuld, stanget af koen og fik flere skader. Heldigvis slap hun fra mødet med blå mærker og rifter, men den traumatiske oplevelse sidder stadig dybt i hende.

"Det har været en kæmpe forskrækkelse, jeg er stadig dybt rystet ovenpå det - oplevelsen af ikke at kunne komme væk," siger Annette Meyer Jørgensen, som fortsat er mærket af den voldsomme hændelse.

Se billederne fra koens overfald på Anette her:

Kommunen reagerer sent

Mariagerfjord Kommune har siden lukket Panoramaruten og opsat advarselsskilte for at forhindre yderligere uheld. Men for Ole Jensen er denne reaktion kommet alt for sent. Han udtrykker frustration over, at kommunen først nu har reageret, til trods for tidligere hændelser.

"Da vi nåede op til golfklubben, mødte vi en mand, der fortalte os, at han og en anden mand tidligere på ugen var blevet jagtet samme sted af en ko," siger Ole Jensen. Han undrer sig over, hvorfor der ikke allerede blev taget forholdsregler, da det første sammenstød blev rapporteret.

Denne kritik retter sig ikke mod kvægets ejer, men mod kommunens håndtering af situationen. Ole Jensen mener, at kommunen bør tage et større ansvar for at sikre vandrernes tryghed, når de færdes på de populære stier. Han foreslår, at man enten skal omlægge ruten, opføre hegn mellem kvæget og vandrerne, eller overveje at erstatte kvæget med et mindre aggressivt dyr.

Landmandens dilemma

Kvægets ejer, landmand Jørgen Bak Rasmussen, udtrykker stor ærgrelse over sammenstødene og peger på en usædvanlig situation i år som en mulig årsag. Ifølge ham har der været problemer med løsgående hunde, som har bidt både får og kalve ihjel, hvilket har gjort mødrene ekstra aggressive – også over for mennesker.

Landmanden fortæller, at der har været episoder, hvor løsgående hunde har bidt både får og kalve ihjel, hvorfor mødrene er meget aggressive for tiden - også overfor mennesker, der bare vil passere på ruten.

Landmanden står nu over for en svær beslutning. Han overvejer at fjerne kvæget helt og erstatte det med islænderheste, som muligvis vil være en mere fredelig løsning. Alternativt kan flere hegn opsættes for at holde dyrene adskilt fra de vandrere, der hvert år strømmer til området.

Fremtidig sikkerhed i fokus

Mens kommunen endnu ikke har kommenteret sagen, understreger Jørgen Bak Rasmussen, at han vil arbejde sammen med Mariagerfjord Kommune for at finde en holdbar løsning. Målet er at sikre, at Panoramaruten kan genåbnes uden risiko for de mange naturglade vandrere.

På kommunens Facebook-side opfordres der til, at man indtil videre benytter andre af kommunens vandreruter, mens situationen vurderes, og der findes en løsning på problemet.

Med tusindvis af besøgende hvert år er det afgørende, at vandrere kan føle sig trygge, når de færdes i naturen. Hvordan dette sikres fremover, vil sandsynligvis blive et varmt emne i de kommende samtaler mellem kommunen og kvægets ejer.

Anbefalet til dig