Dansk designhistorie gået op i røg: Voldsom brand har ødelagt berømt møbelvirksomhed

Af: Mie M.B

|

09/02/2024

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Branden startede ved 3-tiden i nat og hærger stadig

Mest læste i dag

En alvorlig brand hærger i øjeblikket den historiske møbelvirksomhed Getama i Gedsted, beliggende i Vesthimmerlands Kommune, Nordjylland. Branden, der blev anmeldt til politiet klokken 03.40, har medført en massiv indsats fra Nordjyllands Politi og Beredskab. Det skriver TV 2.

Vagtchef Jesper Sørensen fra Nordjyllands Politi har udtalt, at der er en "kraftig ild løs" i virksomheden, som forventes at fortsætte i flere timer. Som følge af branden er Hjemmeværnet blevet indkaldt til at assistere med at spærre Holmmarksvej, hvor Getama har adresse, for at sikre, at slukningsarbejdet kan foregå uhindret.

Den mere end 100 år gamle møbelproducent, kendt for sit samarbejde med den berømte arkitekt Hans Wegner, står nu over for en mulig kontrolleret nedbrænding af den berørte bygning, ifølge Sørensen. Den præcise årsag til brandens opståen er endnu uklar. Oprindeligt rykkede politiet ud med en forventning om, at der kunne være tale om indbrud eller tyveri, efter alarmen gik, men situationen viste sig hurtigt at være en alvorlig brand.

Getama, oprindeligt stiftet i 1899 som Gedsted Tang Madrasfabrik, har en lang historie bag sig og er i dag en anerkendt producent af designmøbler med omkring 45 ansatte. 

Indtil videre er der ingen meldinger om tilskadekomne i forbindelse med branden, og indsatsen for at kontrollere ilden fortsætter.

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Ville ikke være med: Dette nægtede Puk Elgård at gøre i Go' Morgen Danmark I syv år var Puk Elgård vært på Go' Morgen Danmark - og undervejs var det særligt én udfordring, som hun svarede klart nej til.

Anbefalet til dig