Dansk dyrepark i sorg: "Der er en trist stemning"

Bashira med en af sine kalve. Foto: Ree Park

"Der er en trist stemning blandt medarbejderne i Ree Park Safari efter det sorte næsehorn, Bashira, mandag aften afgik ved døden," fortæller dyreparken onsdag. En obduktion skal nu fastlægge årsagen og yderligere undersøgelser foretages

"Næsehornet Bashira er død," sådan indleder Ree Park en pressemeddelelse, der viderebringer den triste nyhed.

"Bashira har ikke spist og drukket, som hun plejer de seneste ca. 14 dage, men der var bedring at se i løbet af mandagen, hvor næsehornet viste interesse for selv at indtage føde og vand."

Ree Park fortæller videre, at dyrlægen allerede for ti dage siden tog et kig på næsehornet. 

"Bashira blev for 10 dage siden bedøvet ned for at finde en årsag til, at hun ikke ville indtage føde. Her fandt man en hævelse i halsen, formentlig forårsaget fra en af de utallige grene hun naturligt indtager hver dag som en del af sin føde. En intensiv behandling med bl.a. antibiotika og masser af væske blev iværksat. Dyrepasserne Rune, Niclas og Jesper har dedikeret været ved hendes side døgnet rundt og overvåget, at hun fik væske, føde og den nødvendige behandling."

Det oplyses desuden, at en obduktion har vist, at endnu en gren eller kvist havde perforeret hendes tarm, men yderligere undersøgelser foretages for at klarlægge hele årsagen.

Læs også

Ny stor turistattraktion på sjette sal: Dansk by trækker trumfkort

Gravid

Bashira kom til Ree Park i 2012, og straks så dyrepasserne god kemi mellem hende og hannæsehornet Thabo, som selv ankom til Ree Park i maj 2011 som det første sorte næsehorn i en Skandinavisk zoo.

Det store næsehorn var drægtig, da hun afgik ved døden. 

"Bashira var drægtig, så de dedikerede medarbejdere er ekstra hårdt ramt. Det lille embryo var ca. 7 måneder, da dyrepasserne har registreret parring mellem Bashira og Thabo omkring 1. december. Alt tyder på, at fosteret var fuldt levedygtigt og døde sammen med Bashira. Dette indikerer, at hunnæsehornet ikke har været ved at udstøde fosteret for selv at overleve," skriver Ree Park. 

Bashira nåede at få tre kalve, hvor hannen Mandela var den første, hunnen Shaya, som desværre døde et par måneder gammel og M’Baku, som stadig er i Ree Park, men venter på, hvilken zoo han skal til som en del af det videre arbejde i avlsprogrammet. Der er allerede taget kontakt til EEP’en (European Endangered Species Program), som er den centrale enhed, som styrer, hvor de enkelte sorte næsehorn er og skal hen ift. avlsprogrammet. Ree Park Safari har været særdeles produktiv i at få det sorte næsehorn til at yngle, så håbet er, at der hurtigt kan komme en ny hun til parken.

Bashira er desuden mor til Mandela, som blev genudsat i Akagera National Park i Rwanda i juni 2019. Alle meldinger går på, at Mandela trives i sine nye omgivelser, og her skal han med tiden være med til at øge bestanden af sorte næsehorn i nationalparken.

Læs også

Adgang forbudt: Central gade siger farvel til biler og cykler