Dansk EU-regning ryger i vejret med 34 procent

10/6/20 11:30

Nanna Christina Smidt

Det bliver dyrt at være en del af EU. Foto: Shutterstock.
Det er ikke billigt for Danmark at være med i EU, og en nyt forslag kan nu gøre det markant dyrere for Danmark.

34 procent – så meget dyrere bliver det for Danmark at være en del af EU, hvis et nyt forslag går igennem. Gjort op i kroner og øre bliver det hele 6,7 mia. kroner dyrere for Danmark om året at være en del af EU.

Store finanser på bordet

Og faktisk er de 34 procent ikke det eneste, som danskerne kommer til at betale, hvis de fortsat vil være en del af EU. Der skal nemlig også afdrages på ny fond, og heller ikke denne post er billig.

De danske skatteydere må altså betale gildet, og må se på den store pengepung, for at kunne finansiere EU. Dog er forslaget ikke vedtaget endnu, men det er sådan, at det er fremlagt, så noget kunne godt tyde på, at det er den vej det går. Det skriver Jyllands-Posten.

I sidste uge blev forslaget smækket på bordet, og Finansministeriet har allerede regnet på det.

Ekstraregningen kommer som sagt til at lyde på 6,7 mia. kroner hvert år i perioden fra 2021 til 2027.

Lige nu har Danmark et kontingent på ca. 19,7 mia. kr. om året, så man betaler allerede en høj pris for at være med i EU, og det er altså en stigning på 34 procent.

Regeringen imod vedtagelse

Regeringen mener heller ikke, at budgettet er i orden, og finansminister Nicolai Wammen skriver i en pressemeddelelse, at vi bliver nødt til at se grundigt på, om pengene kan bruges mere fornuftigt i EU-budgettet, og om vi kan få bragt regningen ned.

Samtidig er der ud over det nye syvårsbudget præsenteret en ny gigantisk genopretningsfond på 750 mia. euro. Så igen skal der penge på bordet.

Det er meningen, at fonden skal finansieres ved, at EU låner pengene på de internationale markeder, og det lån skal først betales tilbage fra 2028 til 2058.

750 mia. euro skal altså fordeles som både støtte og lån i EU's medlemslandene for at gide hjælp efter coronakrisen.