Dansk filmstjerne taler ud om diagnose: "Det er hårdt"

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
“Man kan godt blive ked af det” udtaler den ærlige skuespiller

Mest læste i dag

At få et barn ind på livet, vil for evigt ændre ens liv. Det er en af de største glæder man kan få som forældre.

Men desværre kan uforudsigelige komplikationer dukke op - komplikationer der vil hænge ved resten af livet.

Og netop den udfordring står skuespillerinden Sofie Torp overfor: hendes datter er nemlig blevet diagnosticeret med autisme, skriver Se og Hør.

I et interview med Kristeligt Dagblads podcast “Heltemøde” mødes Torp med den jordemor, der hjalp hendes datter Olga til verden for tre år siden. Og her fortæller den 33-årige mor om barnets udviklingsforstyrrelse.

“Vi er i den situation, at Olga faktisk er autist. Og på mange måder er Olga stadig et år, fordi hun er udviklet langsomt på nogle områder, og så er der nogle andre ting. Hun er helt sin egen” fortæller Torp.

“Hun har svært ved nogle ting og har ikke så meget sprog endnu, selv om hun er tre et halvt”.

Skuespillerinden beskriver datterens autisme som værende en udfordring når det kommer til den tre-årige piges sociale kompetencer. Men i løbet af lille Olgas liv, har Torp fundet de aspekter af hende selv, hun skal arbejde mere på.

“Jeg har fået et barn, som er så tydelig i, hvad hun har brug for, og hvad hun vil, og hvad hun ikke vil. Og når man ikke selv er så god til det og melde ud ”jeg har brug for det her” eller ”jeg kan ikke lide, når du gør det her”. Så har jeg fået et lille menneske, som jeg er blevet mor til, som lærer mig nogle ting, som jeg skal lære” forklarer hun i podcastet.

Efter en længere kamp med børnepsykiatrien og kommunen, har datteren endelig fået lov til at starte i en specialinstitution.

Selvom kærligheden til datteren er stor, fanger Torp sig stadig i svage stunder i at syntes der er en uretfærdighed til stede.

“Man kan godt blive ked af det – jeg kan også gå i sorg over det og blive ramt af en uretfærdighed nogle gange. ‘Hvorfor har jeg fået et barn, som har så svært ved så mange ting i det her liv’? Og jeg synes jo, det er hårdt, når jeg ved livet gør ondt på hende” forklarer hun.

“Men der er også dage, hvor jeg kan tage det i hånden og tænke ”der er ikke noget, der er tilfældigt. Hun skal noget på den her jord sammen med mig og Sargun. Hun skal lære os noget, og vi skal lære hende noget”.

Torp har fået datteren med sin bedste ven, Sargun Ashana, og der er gode forhold mellem forældrene.

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Utallige danskere fik en airfryer til jul: Nu er der trist nyt Disse danskere skal enten vente længe - eller punge ud.

Anbefalet til dig