Dansk Folkeparti begår pinlig brøler: Glemmer vigtig flagdag

13/01/2020

Christian Granhøj Skouboe

Landet over hejses Dannebrog på Valdemarsdag. Foto: Shutterstock
Toppen af Dansk Folkeparti foreslår en ny flag- og nationaldag. Der er dog et problem ved planen: Valdemarsdag er allerede flagdag.

Mest læste i dag

Vi kender alle det, at vi er lidt for hurtige på vores arbejde og laver en tanketorsk, som vi selv synes er pinlig. Den følelse kender de formentlig også i Dansk Folkeparti, der muligvis har lidt røde ører i dag. Partiet er om nogen kendt for at være et, der har respekt for det rødhvide danske flag, men dette til trods tyder noget på, at partitoppen ikke har helt fat i, hvornår man sender Dannebrog til vejrs. 

Fredag skulle Folketinget behandle et nyt forslag, der er stillet af Morten Messerschmidt og resten af partitoppen i Dansk Folkepart. Partiet ønsker, at 15. juni, som vi også kender som Valdemarsdag, skal gøres til "nationaldag og dermed også flagdag". Det ses i det beslutningforslag, som DF har fremlagt. Det endte dog lidt pinligt, da partiet måtte indse, at de havde overset, at Valdemarsdag er en af de mest ikoniske flagdage herhjemme overhovedet.

Dagen er nemlig den, hvor husstanden landet over lader flaget gå til tops for at markere, at Dannebrog i det herrens år 1219 faldt ned fra himlen over Estland, hvor Valdemar Sejr kæmpede mod esterne i Slaget ved Lyndanisse. Altså kan Valdsemarsdag på mange måder betegnes som Dannebrogs fødselsdag. 

Minster gjorde sig munter

Som det er skik og brug i dansk politik gik der ikke lang tid fra, at DF havde sendt deres forslag ud til, at det blev påtalt fra talerstolen i folketingssalen på Christiansborg.

"Lad mig for en god ordens skyld bare starte med at gøre opmærksom på, at valdemarsdag allerede i dag er flagdag," udtalte justitsminister Nick Hækkerup fra Socialdemokratiet. Det skriver Ekstra Bladet. 

Nye Borgerlige valgt at bakke om Dansk Folkepartis forslag om at gøre Valdemarsdag til en fremtidig nationaldag, men en række partier takkede også nej - heriblandt Konservative. Nu er det op til Folketingets europa-udvalg at tage stilling til forslaget. 

Anbefalet til dig