Dansk forældrepar nægter at navngive datter: Nu koster det dyrt

Nyheder
Foto: Shutterstock
I sit pas hedder den 3-årige pige "uangivet pige".

Mest læste i dag

Sabine Pultz og Ronnie Hansen er forældre til Ingrid på tre år, som de har besluttet ikke at navngive - årsagen er, at de principielt er imod at folkekirken står for personregistreringen. 

Når man navngiver sit barn, navngiver man barnet via Borger.dk - men selve registreringen går stadig gennem folkekirken og det mener Sabine og Ronnie er helt forkert. Derfor har de besluttet, at Ingrid ikke bliver navngivet - også selvom at det koster dem rigtig dyrt. Det skriver TV 2, som har haft besøg af parret i Go' Aften Danmark.

Parret mener at man i stedet burde kunne navngive sit barn gennem kommunen, eller på anden vis, så man ikke skal gennem kirken. En navngivelse bør ifølge parret kunne foretages, uden at skulle gennem en religiøs institution. 

Ifølge den danske lovgivning, skal et barn navngives med minimum ét fornavn og ét efternavn inden det er seks måneder gammelt - dog vil barnet automatisk få moderens efternavn når den seks måneders frist udløber, hvis barnet kun er blevet navngivet med et fornavn. Navngiver man ikke barnet inden seks måneder, kan det komme til at koste en bøde. Det skriver Borger.dk.

Idømt betinget fængselsstraf

Men for Sabine og Ronnie har det ikke kun kostet en bøde, faktisk har det kostet dem rigtig dyrt, ikke at navngive Ingrid. 

I sidste uge var de nemlig på anklagebænken i Københavns Byret, hvor tiltalen lød på brud på navneloven. Det endte med en betinget fængselsdom og bøder på intet mindre end fire tusinde kroner hver eneste måned, indtil de navngiver treårige Ingrid.

Det har dog ikke fået åarret til at ændre mening og navngive datteren. De mener nemlig at det er det som skal til, hvis der skal ske en ændring på området.

"Vi har talt meget om det. Vi tror også, at man ændrer samfundet og verden med de beslutninger, man må træffe i sin dagligdag og særligt, når det kommer til noget med kirke og moral. Der var også en gang, man ikke ville vie homoseksuelle. Det stoppede også kun, fordi der er nogle, der gjorde det alligevel," siger Ronnie Hansen

Sabine stemmer i og siger, at de nok heller ikke var blevet inviteret ind i programmet, hvis ikke de var gået i retten. 

Det er dog ikke kun via bøder at de mærker problemet i, at de ikke har navngivet datteren. Skal de ud at rejse, kan de også opleve at løbe ind i udfordringer - det er nemlig ikke alle steder, at du kan rejse ind i landet som en unavngivet person. Så en tur gennem lufthavnen, kan godt være en kende nervepirrende. Sabine fortæller dog, at de ikke har oplevet de store problemer, da det er i de færreste lande at man forstår "uangivet pige".

Der er også blevet studset over at Ingrid ikke har et navn, når de eksempelvis har været ved tandlægen.

Selv er parret ikke i tvivl om, at de gør det helt rigtige. De ønsker nemlig at leve i et samfund, hvor religion ikke har en plads i offentlige systemer - derfor har de også besluttet at anke dommen til Landsretten.

 

 

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Ekspert: Her skal du aldrig opbevare dine æg i køleskabet Mange af har opbevaret vores æg helt forkert - nu deler en ekspert en måde, hvorpå du får dem til at holde længere.

Anbefalet til dig