Hjerneforsker advarer: Undgå dette, hvis du vil holde hjernen frisk resten af livet

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Derudover er det bare i gang med at dyrke kognitiv fitness.

Lige nu læser andre også

Din hjerne kan udvikle sig hele livet, men for at kunne holde den frisk, er det essentielt, at den bliver udfordret.

Dermed er det ikke sagt, at du kan læne dig tilbage og finde en Sudoku frem. Din hjerne har nemlig brug for motion - ligesom din krop.

Alt sammen kan være med til at træne din hjerne, og ifølge en dansk professor og hjerneforsker kan det sågar være med til at beskytte dig mod demenssygdomme. Til gengæld skal du droppe én bestemt ting, som mange af os er forfaldne til.

Det skriver B.T.

Hjernegymnastikken er nemlig intet mindre end essentielt. For at forstå hvorfor, så henvises der til et studie fra 1986, som blev udført med hjælp fra en flok britiske nonner.

Hvert år fra de var 75 år gamle blev nonnerne bedt om at udføre 678 kognitive tests. Desuden sagde de ja til, efter deres død, at donere deres hjerner til videnskaben.

Da forskerne obducerede hjernerne og sammenlignede dem med de kognitive testresultater, nonnerne havde gennemført, blev de meget overraskede:

Det viste sig nemlig, at hjernerne hos flere nonner, der scorede fuldstændigt normalt på de kognitive test, viste sig at have fysiske tegn på Alzheimer, i visse tilfælde endda fremskreden Alzheimer. Det skriver den danske hjerneforsker Kamilla Woznica Miskowiak i sin nye bog ‘Hjernegymnastik’.

"Men nonnerne havde opbygget en stor kognitiv reserve. Så selv om deres hjerner med alderen havde fået skader, havde man ikke kunnet mærke det på dem, fordi deres hjerner var i stand til at finde nye veje til at at komme fra A til B," udtaler Kamilla Woznica Miskowiak, der udover at forske på Københavns Universitet også arbejder i psykiatrien, til B.T.

Og nu viser Kamillas nye forskning så, at den kognitive reserve også har afgørende betydning for, hvordan mennesker med psykiske lidelser profiterer af den behandling, de modtager, og at den afgør, hvordan de kan leve deres liv: 

"De patienter, der har en høj kognitiv reserve – det vil sige, at de har en uddannelse, har et aktivt arbejdsliv og socialliv, at de har hobbyer, hvor de skal bruge deres hjerne - de patienter har også bedre kognitiv fitness og færre depressioner. De kommer sig hurtigere, når de er syge, og de bliver sjældnere indlagt," siger hun.

Men hvordan holder man så hjernen frisk resten af sine dage? Jo, det gør man ved at finde det, Kamilla Woznica Miskowiak kalder "Guldlok zonen", hvor hjernen bliver udfordret "ikke for meget, ikke for lidt, men præcis tilpas".

Derudover fremhæver hun én ting hos danskerne, som man for alt i verden skal undgå, hvis man vil holde sin hjerne sund. Man må nemlig aldrig underanstrenge sig i noget.

Det gør vi for eksempel, når vi sætter gps’en til at finde vej, i stedet for at gennemtænke og huske ruten selv. Det gør vi, når vi laver de samme retter til aftensmad hver dag. Eller når vi opgiver at lære navnene på nye kollegaer.

Men dét er ikke godt for vores hjerne.

Anbefalet til dig