Dansk hospital chokerer: "Jeg kunne næsten ikke tro på det"

19/11/20 19:05

Mathias Busekist

Foto: Shutterstock
Hun slog let en 79-årig mand på armen for at fremkalde en blodåre.

Hun stak ham med nålen, men hun ramte forkert. Hun stak igen.

Ifølge manden, var det med samme nål, og denne gang ramte hun rigtigt.

Den 79-årige mand var på Gentofte Hospital for at få taget en blodprøve og et hjertekardiogram. Han synes, det var besynderligt, at man ansatte så unge og uerfarne mennesker. 

Den unge kvinde, der foretog blodprøven, er nemlig lige blevet færdig med gymnasiet. 

Det skriver B.T. 

Ringede til sin datter

Han valgte derfor at tage fat i sin datter, Christine Dal, der er sygeplejerske på selvsamme hospital. 

Han fortalte om hændelsen, hvorefter han spurgte, om det var normal praksis. Han kunne særdeles ikke forstå, at man lod ikke-faglærte personer foretager blodprøver og EKG uden opsyn. 

"Jeg kunne næsten ikke tro på det, han sagde. At en ung pige, der lige havde afsluttet gymnasiet – hun har nok været 18 år – stod med det ansvar. Og helt uden at nogen førte opsyn med hende. Det, synes jeg, er dybt chokerende og helt uforsvarlig," siger Christine Dal til B.T. 

Christine Dal er sygeplejerske, men hun er også medlem af regionsrådet for Venstre i Region Hovedstaden. Det fik hende til, med afsæt i sit politiske virke, at formulere et spørgsmål til Region Hovedstaden. 

"Jeg kunne virkelig ikke begribe, at det gik til på den måde. Vi har nogle ret strikse instrukser og retningslinjer på hospitalet i forhold til at punktere en patients hud, når vi tager blodprøver. Dels skal man skal være bekendt med virkninger og bivirkninger, og det kræver altså, at man er grundigt oplært," siger Christine Dal til B.T.

Svaret fra Region Hovedstaden

Region Hovedstaden svarede, at ufaglærte bliver ansat, da man har vanskeligheder ved at rekruttere tilstrækkeligt mange uddannede bioanalytikere. 

Der bliver ligeledes skrevet, at man rekutterer ansøgere, der 'opfylder krav til optagelse på medicinstudiet'. 

I svaret fra Region Hovedstaden står der også, at de ufaglærte gennemgår et prøvetager-oplæringsprogram.