Dansk læge: Lægemiddelstyrelsen er måske mere kontrolleret af medicinalindustrien end af Sundhedsministeren

Nyheder
Hvorfor vil Lægemiddelstyrelsen ikke godkende klorokin som behandling til covid-19? Foto: Shutterstock
Den danske praktiserende læge Mogens Ole Larsens har på Facebook delt sine bekymringer om Lægemiddelstyrelsens manglende godkendelse af klorokin som behandling.

Lige nu læser andre også

Der er efterhånden flere kritiske stemmer i debatten om klorokin som behandling til covid-19. Lægemiddelstyrelsen har flere gange sagt nej til, at behandlingen kan bruges i Danmark. Faktisk har de forbudt praktiserende læger at udskrive medicinen som behandling til coronavirus, på trods af, at der rundt om i verden er meget data, der peger på, at det i øjeblikket er den bedste behandling, der findes til corona. 

En stemme i debatten er praktiserende læge Mogens Ole Larsen, der på Facebook flere gange har slået opslag op, der er kristiske overfor Lægemiddelstyrelsen.

Læge Mogens Ole Larsen skriver blandt andet: "Klorokinin er efterhånden accepteret som førstevalg til tidlig behandling af corona-syge internationalt. Mange lande har fulgt internationale, videnskabelige artikler og fået pæne resultater af tidlig behandling. Dvs. så snart, patienten har en positiv corona-undersøgelse. Det er især Frankrig, Brasilien, Kina og Italien, der har succes med behandlingen."

I Frankrig er der ved at blive gennemført et stort studie, og de første resultater er meget positive. Klorokin virker tilsyneladende, når det bruges tidligt i sygdomsforløbet. Derimod virker klorokinin tilsyneladende ikke til svært syge i respirator.

"Den danske lægemiddelstyrelse vil ikke godkende (klorokin, red.) tidlig behandling. Lægemiddelstyrelsen har tværtimod forhindret læger i at udskrive recepter på klorokinin til corona-behandling. Klorokinin må nu kun udskrives af gigtlæger til gigt og ellers kun til malaria-forebyggelse," skriver lægen endvidere. 

Der er endnu ingen udtalelser fra lægemiddelstyrelsen, der angiver en grund til, hvorfor den data, der indsamles verden over ikke sættes i brug i Danmark. Mogens Ole Larsen har dog selv en teori: "I Danmark har lægemiddelstyrelsen givet tilladelse til afprøvning af en lang række nye anti-virale præparater i videnskabelige forsøg. Medicinalindustrien er mere interesseret i nye præparater, der kan sælges til formidable priser. Medicinalindustrien har ingen interesse i klorokinin. Fordi klorokinin er billigt, og til med også med beskedne bivirkninger," skriver han på Facebook. 

Til sidst i sit opslag bliver lægen meget direkte i sin kritik: "Det virker som om Lægemiddelstyrelsen er gået i baglås og har en forskruet dagsorden. Lægemiddelstyrelsen er måske mere kontrolleret af medicinalindustrien end af Sundhedsministeren."

 

 

Anbefalet til dig