Dansk læge: Lægemiddelstyrelsen er måske mere kontrolleret af medicinalindustrien end af Sundhedsministeren

13/04/2020

Rikki Tholstrup Jørgensen

Hvorfor vil Lægemiddelstyrelsen ikke godkende klorokin som behandling til covid-19? Foto: Shutterstock
Den danske praktiserende læge Mogens Ole Larsens har på Facebook delt sine bekymringer om Lægemiddelstyrelsens manglende godkendelse af klorokin som behandling.

Mest læste i dag

Der er efterhånden flere kritiske stemmer i debatten om klorokin som behandling til covid-19. Lægemiddelstyrelsen har flere gange sagt nej til, at behandlingen kan bruges i Danmark. Faktisk har de forbudt praktiserende læger at udskrive medicinen som behandling til coronavirus, på trods af, at der rundt om i verden er meget data, der peger på, at det i øjeblikket er den bedste behandling, der findes til corona. 

En stemme i debatten er praktiserende læge Mogens Ole Larsen, der på Facebook flere gange har slået opslag op, der er kristiske overfor Lægemiddelstyrelsen.

Læge Mogens Ole Larsen skriver blandt andet: "Klorokinin er efterhånden accepteret som førstevalg til tidlig behandling af corona-syge internationalt. Mange lande har fulgt internationale, videnskabelige artikler og fået pæne resultater af tidlig behandling. Dvs. så snart, patienten har en positiv corona-undersøgelse. Det er især Frankrig, Brasilien, Kina og Italien, der har succes med behandlingen."

I Frankrig er der ved at blive gennemført et stort studie, og de første resultater er meget positive. Klorokin virker tilsyneladende, når det bruges tidligt i sygdomsforløbet. Derimod virker klorokinin tilsyneladende ikke til svært syge i respirator.

"Den danske lægemiddelstyrelse vil ikke godkende (klorokin, red.) tidlig behandling. Lægemiddelstyrelsen har tværtimod forhindret læger i at udskrive recepter på klorokinin til corona-behandling. Klorokinin må nu kun udskrives af gigtlæger til gigt og ellers kun til malaria-forebyggelse," skriver lægen endvidere. 

Der er endnu ingen udtalelser fra lægemiddelstyrelsen, der angiver en grund til, hvorfor den data, der indsamles verden over ikke sættes i brug i Danmark. Mogens Ole Larsen har dog selv en teori: "I Danmark har lægemiddelstyrelsen givet tilladelse til afprøvning af en lang række nye anti-virale præparater i videnskabelige forsøg. Medicinalindustrien er mere interesseret i nye præparater, der kan sælges til formidable priser. Medicinalindustrien har ingen interesse i klorokinin. Fordi klorokinin er billigt, og til med også med beskedne bivirkninger," skriver han på Facebook. 

Til sidst i sit opslag bliver lægen meget direkte i sin kritik: "Det virker som om Lægemiddelstyrelsen er gået i baglås og har en forskruet dagsorden. Lægemiddelstyrelsen er måske mere kontrolleret af medicinalindustrien end af Sundhedsministeren."

 

 

Anbefalet til dig