Dansk lægeteam: Kina har løsningen på coronavirus, den skal vi også bruge i Danmark

29/02/2020

Rikki Tholstrup Jørgensen

Et dansk lægeteam mener, at kineserne allerede har løsningen på coronavirus. Foto: Shutterstock
Patientens.dks internationale netværk vil gerne dele den nyeste behandling til gavn for danske patienter. “Efter en videnskabelig vurdering i vores lægenetværk af eksperter, vil vi gerne dele endnu knapt offentliggjorte kinesiske resultater, der har succes med at behandle covid-19 med et velkendt malariamedikament. Det vil vi også anbefale herhjemme," skriver læge Stig Ekkert i en pressemeddelelse.

Mest læste i dag

“Det er ikke noget vi selv har opfundet, men vestlig medicin kombineret med solid moderne videnskab i Kina. Resultaterne på corona-patienter er så gode, at vi ikke behøver at vente længere. Og så er medicinen oven i købet billig, gammelkendt og ufarlig,” skriver læge Stig Ekkert fra Patientens.dk i en pressemeddelelse og fortsætter: “Som læge har jeg kun en interesse; at hjælpe mine patienter absolut bedst muligt. Jeg er derfor klar til at udskrive klorokin til de patienter, der har eller får coronavirus i den kommende fremtid, så de ikke skal udvikle svær eller dødelig sygdom.”

Professor i virologi ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen er enig i, at der meget vel kan være videnskabeligt belæg for de positive kinesiske resultater. “Sammenhængen kunne være, at klorokin kan hindre virus i at dele sig uhindret i cellerne og dermed bedre sygdom og overlevelse. Det hænger måske sammen med PH i endosomerne,” siger han.

Baggrunden for at gå ud med disse ny anbefalinger er patientens.dk lægeteams adgang til endnu ikke trykte - og heller ikke fuldt oversatte - kinesiske tests på en række hospitaler i det centrale Kina. Selvom lægeteamet endnu ikke kender detaljeresultaterne endnu, så er resultaterne så gode at kineserne indfører dem som standard i behandlingen af coronavirus. Ifølge Patientens.dks lægeteam, er kinesernes resultater og handlemåde nok til at overbevise dem om, at behandlingen virker, idet det er lykkedes for kineserne at bremse spredningen af Covid-19.

Klorokin der bruges mod malaria, lupus og leddegigt var i forvejen kendt i Kina for at hindre vækst af SARS-virus i laboratorieforsøg, så det var oplagt at afprøve dette middel blandt de første. Nu er der gennemført så mange tests at de kommende officielle kinesiske retningslinjer vil blive ændret og anbefale hydroxyklorokin til alle smittede - både de lette, de middelsvære og de svære. Om det også kan bruges forebyggende vides endnu ikke.

Patientens.dk vil opfordre de danske myndigheder til være mere på forkant med behandling.

Opdateret: 

Lægemiddelstyrelsen er gået i rette med Patientens.dks påstand i pressemeddelelsen. Styrelsen siger til DR: 

"Det er udokumenterede påstande og ikke myndighedsgodkendte anbefalinger, og det advarer vi selvfølgelig imod i sådan en tid her. Det er helt uacceptabelt, at man laver sådan en annoncering, og jeg ved ikke, hvilke interesser, der er på spil, men det er i hvert fald ikke noget, der kommer den store befolkning til gavn," udtaler direktør Thomas Senderovitz fra Lægemiddelstyrelsen til DR. 

Anbefalet til dig