Dansk medie fravælger bevidst mænd: “Det kan ikke være rigtigt”

01/3/23 08:22

Nicolai Haugsted

Foto: Shutterstock
I løbet af marts måned vil Akademikerbladet kun snakke med kvinder

Ifølge Akademierbladet er der en massiv mangel på citerede kvindelige eksperter i medierne.

Fagbladet kunne i sidste måned bringe nyheden om, at ud af landets 50 mest citerede eksperter, var kun tre af dem kvinder.

Samtidig kunne to forskere fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) sidste år dokumentere, at kvinder kun udgjorde 22 procent af dagbladenes ekspertkilder.

Nu bringer Se og Hør så nyheden om Akademikerbladets eksperiment for deres fagblad, der vil finde sted i marts måned:

De vil kun tale med kvinder hele måneden.

“Som journalister er det vores opgave at beskrive verden nuanceret, klart og retvisende. Når vi i medierne primært får mænd til at udlægge tingenes tilstand – og i øvrigt har gjort det sådan, lige siden trykpressen blev opfundet – så risikerer vi at overse kvindernes erfaringer og perspektiver” fortæller Akademikerbladets chefredaktør, Troels Kølln.

“Nu laver vi et eksperiment og taler udelukkende med kvinder i vores historier. Vores mål er at blive klogere på egne vaner og fordomme og på den måde sikre, at vi får et bredt kildevalg, der bedre repræsenterer den verden, vi beskriver”.

Kølln indrømmer blankt, at han ikke ved om hvorvidt eksperimentet er en god idé eller ej, og om idéen om helt at udelukke mænd fra deres artikler, er at gå for radikalt til værks. Ikke desto mindre mener han, at det er forsøget værd.

“Det kan ikke være rigtigt, at danske medier ikke er bedre til at vælge kilder, som bare nogenlunde repræsenterer samfundet omkring os. Så selv om jeg personligt er usikker på, hvad den bedste løsning på problemet er, så er jeg helt sikker på, at det ikke bare må blive ved snakken. Jeg vil hellere gøre noget, der måske er utilstrækkeligt, end slet ikke at gøre noget” uddyber chefredaktøren.