Dansk mirakel: Overlæge løser stort coronaproblem

27/03/2020

Rikki Tholstrup Jørgensen

En dansk overlæge har hjulpet med at eliminere en flaskehals i testene mod corona. Foto: Shutterstock
I Spanien var de løbet tør for reagenser, så overlæge Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut blev kontaktet af en kollega. Problemet kunne løses med en rigtig Ole Opfinder-metode.

Mest læste i dag

Den simple metode, som overlæge Anders Fomsgaard står bag er så simpel, at det næsten ikke giver mening. Der tages en svælgprøve ved podning og herefter varmes det op til 98 grader i fem minutter. Resultaterne er næsten de samme som, når der bruges kemi. 

I Danmark har der ligeledes været problemer med at få reagenser nok, så lige nu rulles den nye metode ud flere steder. 

Anders Fomsgaard er den ene af tre forskere, der står bag metoden. En af de andre forskere er Anders Fomsgaards datter. Sammen sendte de den nye metode til Spanien, der nu kan teste videre uden flaskehalse.

"Det vil sige, at spanierne nu kan køre videre med tests. De er lykkelige i Spanien, og vi får lykønskninger fra flere af vores europæiske kolleger," fortæller Anders Fomsgaard til Ekstra Bladet.

Manglen på reagenser skyldes, at de store producenter simpelthen ikke kan følge med den store efterspørgsel. Hverken i Spanien, i Danmark eller i resten af Europa. Den nye metode kan sikre, at landene ikke mere er afhængige af de store producenters kapacitet. 

En test laves i to trin, og det er på det første trin, at flaskehalsen opstår. Det kan nu løses på denne simple metode, der ifølge overlægen er lige så simpel som at koge et æg. 

Op til 10.000 skal testes om dagen

Selv med den nuværende testkapacitet opleves der flaskehalse. Den nuværende kapacitet skal tidobles før myndighederne er tilfredse. Det kan Anders Fomsgaards metode være med til at sikre ved at eliminere en af de flaskehalse, der er skrevet og snakket mest om herhjemme.

 

 

Anbefalet til dig