Dansk sommerdille: Populære som aldrig før

Sådan kontrolleres afgrøderne for eventuelle sygdomme. Foto: Shutterstock

Sommeren er lig med lækre frugter og grøntsager. Det kan man se på de dansk marker.

En pose med ærter eller en bakke friske, røde jordbær er nok indbegrebet af en sommerdag på stranden for mange af os. Og begge dele er netop nu at finde på mange danske marker.

Faktisk bliver der dyrket så mange jordbær og ærter, at de er helt i top på listen over de fem mest dyrkede frugter og grøntsager i Danmark i 2021.

"Det er stadig de helt klassiske frugter og grøntsager, der er mest populære at dyrke i Danmark: Ærter, gulerødder, æbler og jordbær, siger enhedschef i Landbrugsstyrelsen Peter Eigaard i en pressemeddelelse, som styrelsen har offentliggjort. 

Læs også

Afslører: Denne ret blev kendt danskers sidste måltid

Næsten 5000 fodboldbaner

Ærter topper listen i år med 3.427 hektar, et areal der svarer til hele 4.800 fodboldbaner. Og ærtemarkernes areal er vokset markant over de sidste ti år fra 2.500 hektar i 2012.

"Vi kan se, at der er sket en støt stigning i dyrkningen af ærter over de sidste ti år. Lige nu ser vi de danske ærter overalt i supermarkederne og ved boder, når vi går til stranden. Så tror man næsten, at de grønne bælge er en hovedbestanddel af dansk normalkost, men det er altså stadig mest ærter til frost, vi dyrker i Danmark. Og dem, vi tager med i en brun papirpose, når vi skal hygge på stranden, er en mindre del," siger Peter Eigaard.

Landbrugsstyrelsen udgiver hvert år en opgørelse over de afgrøder, der er søgt mest landbrugsstøtte til. I 2021 er det vårbyg, der blandt andet bruges til ølproduktion, der indtager førstepladsen som den mest dyrkede afgrøde i Danmark. Men blandt frugter og grøntsager hedder årets top 5: Ærter, gulerødder, løg, æbler og jordbær.

Læs også

Vild jagt gennem jyske byer koster ung mand dyrt