Danske deltagere til Melodi Grand Prix i dilemma: Overvejer at trække sig

Af: Mie M.B

|

02/02/2024

Foto: Bo Nymann/Photographer Bo Nymann/Ritzau Scanpix
Foto: Bo Nymann/Photographer Bo Nymann/Ritzau Scanpix
Det danske bidrag er i tvivl om de ønsker at stille op hvis Israel får lov at deltage

Mest læste i dag

I en nylig udtalelse har det danske band UBLU, en af deltagerne i dette års danske Melodi Grand Prix, udtrykt en kraftig modstand mod Israels deltagelse i Eurovision Song Contest, som afholdes i Malmø til maj. Bandet, som er blandt de otte finalister, der skal kæmpe om at repræsentere Danmark i den prestigefyldte musikkonkurrence, har delt deres bekymringer gennem et Instagram-opslag. Heri argumenterer de for, at inklusionen af Israel strider mod Eurovisions ånd af mangfoldighed og samhørighed på grund af den igangværende konflikt i regionen. Det fortæller DR.

Maria Rørbæk, medlem af UBLU, forklarer, at selvom deltagelsen i MGP er en glædelig begivenhed, følger der også en følelse af sørgmodighed med, især i lyset af den voldsomme konflikt. Bandets dilemma står klart: På den ene side er Eurovision en barndomsdrøm, men på den anden side er der tvivl om, hvorvidt de vil deltage, hvis de vinder, og Israel er en del af konkurrencen.

Diskussionen om Israels deltagelse i Eurovision har også fundet genklang hos deltagere fra Island og Finland, som ligeledes har opfordret til, at Israel udelukkes fra konkurrencen. Dette rejser spørgsmål om, hvordan kulturelle begivenheder som Eurovision kan navigere i politiske kontroverser, og hvilken rolle kunstnere skal spille i at adressere disse.

Gustav Lützhøft, ledende redaktionschef i DR Kultur, Debat og Musik, understreger, at hvis UBLU vinder det danske MGP og beslutter sig for ikke at deltage i Eurovision, vil DR respektere deres beslutning, men også finde en alternativ løsning for Danmarks deltagelse. Lützhøft påpeger vigtigheden af, at det ikke bliver enkelte kunstnere, der afgør, om en nation deltager i Eurovision, men at sådanne beslutninger skal ligge hos DR.

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Ville ikke være med: Dette nægtede Puk Elgård at gøre i Go' Morgen Danmark I syv år var Puk Elgård vært på Go' Morgen Danmark - og undervejs var det særligt én udfordring, som hun svarede klart nej til.

Anbefalet til dig