Danske lønmodtagere i stor jubel: Største stigning i i 30 år

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Der er god grund til at juble.

Lige nu læser andre også

Inflationsudviklingen har de senere år været den vigtigste strømpil for dansk økonomi, men sådan er det ikke længere.

Det er heldigvis ved at være et overstået kapitel.

Det har efterladt mere råderum hos de fleste, men hvert år rokker danskerne sig sammen med ét fælles mål: At få mere i løn.

Og det har mange haft stor succes med forud for 2023, såmænd. Gennemsnitlig indkomst var 395.500 kroner, hvilket i sig selv var en stigning på 6,3 procent.

Ser man på realindkomsten så steg den med 3 procent i forhold til året forinden, når man korrigerer for inflation. I 2022 faldt realindkomsten med 6,9 procent på grund af netop høj inflation.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, ifølge Ekstra Bladet.

"Det skal ikke mindst ses i lyset af, at vi i 2023 generelt oplevede de største lønstigninger i årevis herhjemme, at inflationen tog et betydeligt dyk, og at der samtidig var godt gang i beskæftigelsen," siger Anne-Louise Lindkvist, som er kunderådgivningschef i Sampension ifølge Ekstra Bladet.

Udviklingen er ifølge kunderådgivningschefen fortsat i år, så forventningen er, at der også i 2024 vil være en positiv udvikling for danskernes indkomster.

I samme ombæring er flere ældre kommet i arbejde, hvilket er med til at presse danskernes løn endnu mere op.

I 2023 udgjorde løn 34 procent for de 65 til 69 årige, mens det kun var 24 procent i 2018 og 20 procent i 2013.

Det skyldes, at flere og flere pensionister vælger at arbejde, fordi man ikke længere bliver modregnet i folkepensionen.

Tallene viser også, at kvinder mellem 20 og 64 år tjener markant mindre end mænd i gennemsnit. Faktisk tjener de 30,9 procent mindre med en indkomst på 343.200 kroner før skat, mens det for mænd er 449.300 kroner.

I 7 ud af 10 parforhold er det således manden, der tjener mest, og det er selvsagt noget, der kan få betydning - særligt i forhold til pensionsopsparing. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, om der er væsentlige forskelle.

Anbefalet til dig