Danskerne er for dårlige til det: Kan redde liv

26/04/2022

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Selv om det kan redde liv, så er danskerne alt for dårlige til det.

Mest læste i dag

Foråret er for alvor over os, og det er årstid for at finde solcremen frem og smøre sig ind for at beskytte sig mod solens kræftfremkaldende stråler. Men kan jeg bruge min solcreme uden at være bekymret for, at indholdsstofferne gør skade på mig?

Ja, siger de norske miljømyndigheder, der i en ny videnskabelig rapport har undersøgt de seks mest brugte UV-filtre på markedet og kommet frem til, at der er ikke videnskabelig evidens for, at UV-filtrene i solcreme kan have en skadelig virkning. Tværtimod er solcreme en afgørende brik i forebyggelsen af hudkræft. Det oplyser Kosmetik- og hygiejnebranchen. 

”Den mængde UV-filtre, som bruges i solcreme, er mange gange lavere end de mængder, som har potentialet til at have en sundhedsskadelig virkning,” siger regulatorisk konsulent i Kosmetik- og hygiejnebranchen, Joachim Noach og tilføjer:  

”Vores egen YouGov-undersøgelse af danskernes solvaner fra 2021 viste, at hver tiende ung mellem 18 og 29 år har undladt at bruge solcreme, fordi de var bekymrede for indholdsstoffernes virkning på deres sundhed. Nu har vi også de norske myndigheders ord for, at den bekymring er ubegrundet.”

Foto: Shutterstock

Hudlæge: Danskerne er for dårlige til at smøre sig ind i solcreme

Danmark har, ligesom Norge, en af de højeste forekomster af hudkræft i verden, og antallet af danskere, der bliver diagnosticeret med hudkræft eller modermærkekræft er stigende. Over 50 danskere får hver dag konstateret kræft i huden.

Ifølge hudlæge og bestyrelsesmedlem i Dansk Dermatologisk Selskab, Christina Skovbølling Haak, er danskerne generelt set ikke gode nok til at bruge solcreme og følge solrådene fra Kræftens Bekæmpelse.  

”Flere undersøgelser peger på, at danskerne ikke er gode nok til at bruge solcreme. Vores lyse hud gør os ekstra udsatte for solens stråler, og det betyder, at vi her i de nordiske lande er i øget risiko for at udvikle hudkræft, hvis ikke vi beskytter os ordentligt med solcreme, når UV-indekset ryger op over tre. Du skal bruge en hel håndfuld solcreme til en hel krop, hvis den skal virke ordentligt,” siger Christina Skovbølling Haak.

Og hvis tallene for hudcancer ikke skræmmer det, så tænk lige på, at solcreme er den bedste rynkecreme.

 

Anbefalet til dig